Vse objave avtorja

Tomaž Kavčič

Tomaž Kavčič, znan slovenski kuhar, chef Gostilne pri Lojzetu (Dvorec Zemono) je že svoja otroška leta preživljal v družinski gostilni.

Hrustljavi mesni polpeti in bučni tortelini s kostanjem v žajbljevi omaki

Sestavine za 6 oseb

Tortelini

  • 300 g pšenične moke
  • 200 g pirine moke
  • 4 jajca
  • 1 žlica žafrana v prahu
  • 1 jajce za premaz

Pražena buča in bučni pire

  • jedilna buča (hokaido)
  • 100 g posnete skute
  • 100 g masla
  • 1 strok česna
  • 5 vršičkov žajblja
  • oljčno olje
  • solni cvet
  • sladkor po okusu

Polnilo

  • 200 g parmezana, narezanega na kocke 5 mm
  • 100 g kuhanega, olupljenega kostanja
  • šopek žajblja (drobno natrganega ali sesekljanega)
  • 100 g masla

Polpeti

  • 600 g mletega mešanega mesa
  • 4 kosi na kocke narezanega belega kruha
  • 2 dl mleka
  • 1 čebula
  • strok česna
  • šopek peteršilja
  • solni cvet
  • sveže mlet poper
  • 2 jajci
  • krušne drobtine po potrebi
  • moka
  • po želji začimbe
  • sončnično olje za cvrtje

Za serviranje

  • grahovi kalčki
  • sok ene limone
  • Brie

Sestavine za 6 oseb

Tortelini

Pražena buča in bučni pire

Polnilo

Polpeti

Za serviranje

Priprava

Tortelini

V posodo presejemo moko in naredimo jamico. Jajca in žafran v prahu zmešamo v rahlo maso, ki jo zlijemo na sredino posode.
Premešamo in gnetemo 8 do 10 minut. Stresemo iz posode, ponovno z rokami pregnetemo, zavijemo v prozorno folijo in čez noč shranimo v hladilniku.

Pražena buča in bučni pire

Bučo olupimo, ji odstranimo semena in narežemo na 1 cm velike kocke pravilne oblike, druge prihranimo za bučni pire.
Pečico segrejemo na 200 ºC. Bučne kocke razporedimo po pekaču, ki smo ga obdali s papirjem za peko, pokapamo s 25 g raztopljenega masla in z olivnim oljem, dodamo 3 žajbljeve vršičke in strt česen, ki smo mu predhodno odstranili kalček. Začinimo s solim cvetom in sladkorjem po okusu. Pokrijemo s folijo in pečemo 15 do 20 minut.

Preostalo očiščeno bučo skuhamo v vreli osoljeni vodi do mehkega (pribl. 5 minut). Odcedimo (malo vode prihranimo).
Medtem ko se buča kuha, v ponvi segrejemo maslo in popražimo preostali žajbelj (2 vršička), da rahlo porjavi. Takoj precedimo v hladno posodo (da ustavimo proces kuhanja in preprečimo, da bi se žajbelj zažgal).
Kuhano bučo zmiksamo, dodamo skuto in začinimo po okusu. Pretlačimo skozi sito.

Polnilo

V ponvi segrejemo oljčno olje in na hitro popečemo že pečene bučne kocke(nekaj jih prihranimo za serviranje), da se rahlo obarvajo. Dodamo maslo in dušimo do nežno rjave barve. Tik pred koncem dodamo pretlačen kuhan kostanj, parmezan in šopek drobno natrganih žajbljevih listov. Ohladimo.
Ohlajeno testo za torteline na pomokani površini na tanko razvaljamo. Na vsakih 10 cm damo 1 žličko polnila. Okrog s čopičem namažemo stepeno jajce. Iz testa izrežemo kroge premera 8 cm. Oblikujemo majhne žličnike ter jih zavijemo v testene kroge v obliki tortelinov. Kuhamo v kropu, dokler ne priplavajo na gladino.

Polpeti

V mleku zmehčamo kruh, ga dobro ožamemo in zmešamo z mletim mesom ter stepenimi jajci. Dodamo drobno sesekljano čebulo, strt česen in drobno sesekljan peteršilj. Če je testo premehko, dodamo krušne drobtine. Mesno testo popramo in solimo in s pomokanimi rokami oblikujemo hlebčke, ki jih nato z vseh strani popečemo na vročem olju. Cvrte polpete s penovko poberemo iz ponve in odložimo na papirnate brisače.
Izbrani sir narežemo na trikotnike.

Za serviranje

Na ogret servirni krožnik z žlico raztegnemo bučni pire, nanj položimo torteline, ki jih prelijemo z žajbljevo omako ter pokapamo z limoninim sokom. Poleg damo ocvrte hrustljave polpete, pečene bučne kocke, trikotnike sira ter okrasimo z grahovimi kalčki.

Oglej si tudi, kaj je zapisala Ema

 

Oceni ta recept

Dodaj komentar

Sorodni recepti

Info box