Vse objave avtorja

Tomaž Kavčič

Tomaž Kavčič, znan slovenski kuhar, chef Gostilne pri Lojzetu (Dvorec Zemono) je že svoja otroška leta preživljal v družinski gostilni.

Hrustljave perutničke na grahovem pireju s praženimi oreščki

Sestavine za 4 osebe

Perutničke

  • 550 g piščančjih peruti
  • 1 šalotka
  • 1 strok česna
  • 1 žlica sveže sesekljanega origana
  • 1 žlička sveže sesekljanega rožmarina
  • 1 žlička sladke paprike v prahu
  • 0,5 dl oljčnega olja
  • 0,5 dl suhega belega vina
  • sol in poper po okusu

Grahov pire

  • 40 dag krompirja
  • 40 dag oluščenega graha
  • 3 dag masla
  • 1 dl sladke smetane
  • sol in sveže mlet poper
  • 1 žlica indijskih oreščkov

Sestavine za 4 osebe

Perutničke

Grahov pire

Priprava

Perutničke

Česen olupimo, mu odstranimo kalček in ga stremo. Šalotko očistimo in drobno nasekljamo. Piščančje perutničke očistimo, operemo in dobro osušimo s papirnatimi brisačkami. V večji samozapiralni vrečki zmešamo strt česen, sesekljano šalotko, origano, rožmarin, papriko v prahu in prilijemo oljčno olje ter belo vino. Perutničke začinimo s soljo in poprom ter jih dodamo v vrečko. Vrečko dobro pretresemo, da se sestavine razporedijo po mesu. Pustimo marinirati vsaj tri ure v hladilniku, še bolje čez noč. Marinirane perutničke vzamemo iz vrečke, jih odcedimo in obrišemo ter pečemo nad direktnim ognjem pri srednji temperaturi 20 do 25 minut, da dobijo lepo rjavo skorjico. Med peko jih večkrat obrnemo. Če imamo radi bolj hrustljavo zapečene, jih pečemo še nekaj minut dlje.

Grahov pire

Grah skuhamo v osoljenem kropu do polovice, dodamo olupljen in narezan krompir in skuhamo do mehkega. Odcedimo in pretlačimo ali zmeljemo s paličnim mešalnikom, nato prelijemo s toplo smetano, v kateri smo stopili maslo. Začinimo s soljo in poprom ter gladko zmešamo. Če je pire zelo gost, vmešamo še malo mleka ali vode, v kateri smo kuhali grah. Pireju po želji dodamo nasekljan peteršilj, meto, baziliko ali pehtran, nariban ali topljeni sir …

Indijske oreščke grobo narežemo in v ponvi popražimo.

Serviranje

Na segret plitev servirni krožnik položimo hrustljavo zapečene perutničke, poleg pa kremni grahov pire, ki ga potresemo s praženimi oreščki.

Oglej si tudi, kaj je zapisala Ema

Oceni ta recept

Dodaj komentar

Sorodni recepti

Info box