Hobotnica s pikantno klobaso chorizo na oranžnem korenjevem pireju z rezinami mariniranega vijoličastega korenja in trakovi mladega korenčka

Sestavine za 4 osebe

Hobotnica

  • 1 hobotnica (očiščena), pribl. 1 kg
  • 1 oranžen korenček
  • 1 šalotka
  • 3 dl suhega rdečega vina
  • 1 stebelna zelena
  • 1 vejica timijana
  • sol
  • črni poper v zrnu
  • oljčno olje

Marinirano vijoličasto korenje

  • 6 vijoličastih korenčkov

Marinada

  • 2 dl destiliranega pivskega kisa (ali kisa za vlaganje)
  • 150 g sladkorja v prahu
  • 1 žlica semen kumine
  • 1 žlica gorčičnih semen (ali zrnate gorčice)
  • 1 žlica celega črnega popra
  • 2 stroka česna

Korenjev pire

  • 4 oranžni korenčki
  • 25 ml oljčnega olja
  • sol

Trakovi mladega korenja

  • 4 mladi korenčki
  • oljčno olje
  • solni cvet

Za serviranje

  • 100 g pikantne klobase chorizo
  • 25 g narezanih praženih mandljev
  • lističi vodne kreše ali rukole

Sestavine za 4 osebe

Hobotnica

Marinirano vijoličasto korenje

Marinada

Korenjev pire

Trakovi mladega korenja

Za serviranje

Priprava

Marinirano vijoličasto korenje

Vijoličaste korenčke ostrgamo in diagonalno narežemo na rezine (debeline 3 do 5 mm). Stresemo v posodo z osoljeno vodo in zavremo. Kuhamo 6 do 8 minut in odcedimo.

V drugo posodo damo sestavine za marinado in zavremo. Kuhamo, dokler se sladkor ne stopi.

Rezine kuhanega vijoličastega korenja damo v kozarec za vlaganje in do vrha zalijemo z marinado. Zapremo in pustimo marinirati v hladilniku najmanj 48 ur.

Hobotnica

Hobotnico po potrebi očistimo, operemo in na hitro zamrznemo. Odtajano meso hobotnice potolčemo. Korenček ostrgamo in naribamo. Šalotko olupimo, očistimo in drobo sesekljamo. Stebelno zeleno narežemo. V večjo ponev stresemo vse sestavine (hobotnico, nastrgan oranžen korenček, sesekljano šalotko, stebelno zeleno, timijan, črni poper), jih na hitro popražimo na olju in zalijemo z vodo. Solimo ter prilijemo vino. Zavremo in kuhamo 70 do 80 minut, nato odstavimo in povsem ohladimo v tekočini, preden odcedimo in shranimo v hladilniku.

S papirnatimi brisačami odstranimo s hobotnice kožo (priseske pustimo). Večje lovke narežemo.

V ponvi popražimo rezine klobase, da se izloči maščoba. Dodamo meso hobotnice in popečemo z vseh strani, da pozlati in postane hrustljavo.

Korenjev pire

Oranžno korenje ostrgamo in narežemo ali naribamo na tanke rezine. Dušimo do mehkega v pokriti posodi z malo vode in ščepcem soli. Zmiksamo s postopnim dodajanjem oljčnega olja. S tako pripravljenim korenjevim pirejem napolnimo dresirno vrečko (za okraševanje).

Mlado korenje

Mlado korenje naribamo na tanke trakove. Začinimo s solnim cvetom in pokapamo z oljčnim oljem.

Serviranje

Na večji servirni krožnik razporedimo hrustljavo meso hobotnice, z dresirno vrečko nabrizgamo oranžni korenčkov pire, ki ga prelijemo z omako s klobaso. Dodamo rezine mariniranega vijoličastega korenja in trakove mladega korenja ter potresemo z narezanimi praženimi mandlji. Okrasimo z lističi vodne kreše ali rukole.
Če nimamo pikantne španske klobase chorizo, lahko uporabimo kakšno drugo pikantno klobaso (npr. kulen ali sudžuk) ali svežo domačo klobaso oz. pečenico.

Meso hobotnice potolčemo (vsaj 10 minut) ali zamrznemo, da bo po kuhanju mehkejše. Meso hobotnice je idealno v mediteranski dieti, saj vsebuje zelo malo maščob. Sveže meso hobotnice prepoznamo po sijoči barvi povrhnjice, čvrstem mesu in intenzivnem vonju »po morju«.

 

Oceni ta recept

Sorodni recepti

Info box