Vse objave avtorja

Ema

Ema je navihana osnovnošolka. Na vsak zakaj najde vsaj en zato, pridobljeno znanje pa pridno zbira v svojih zapiskih kuharskih receptov in trikov.

Guacamole

Sestavine za 4 osebe

  • 1 avokado,
  • 2 paradižnika,
  • ½ čebule,
  • Limonin sok,
  • sol, poper

Sestavine za 4 osebe

Priprava

Meni je bil guacamole najboljši takole, ampak ti lahko poizkusiš tudi z več avokada ali pa paradižnika.
Vzameš zrel avokado, ga izdolbeš z žličko in ga v posodici speštaš z vilico. Čebulo in paradižnik narežeš na majhne koščke. Manjši so, boljše bo. Čebulo naj ti raje nareže kdo drug, da se bo on jokal. Na koncu vse skupaj zmešaš, dodaš limonin sok, sol in poper in si! Guacamole lahko ješ s tortilja čipsom, lahko pa tudi popečeš kruhke in ga ješ kot namaz.

Oglej si tudi Tomažev recept


 

Je ta avokado zrel?

Če nisi prepričan, ali je avokado zrel, lahko to preveriš takole. Odstraniš mu “gumbek” na vrhu, ki je ostal od peclja in pogledaš kakšne barve je pod njim. Zelena barva pomeni, da še ni dober. Če je rumen, potem se ga kar loti. Če je že rjavkast, je boljše, da ga ne poješ, še vedno pa mu lahko vzameš koščico in jo posadiš.

Posadi svoj avokado

Če posadiš avokadovo koščico, ti bo čez nekaj časa zrastla lepa zelena rastlina.
1. Pojej avokado in prihrani koščico.
2. Koščico na rahlo operi tako, da rjav ovitek okrog nje ne gre dol.
3. Potem vzemi 4 zobotrebce in jih zapiči v avokado tako, kot vidiš na sliki.
4. Potem avokado namoči v vodo (našpičen del koščice mora biti v vodi).
5. Vodo redno menjaj in čez približno 2 meseca boš videl, da je koščica počila iz nje pa kuka koreninica.
6. Ko se koreninica razraste, se na vrhu prikaže zelen poganjek. Takrat lahko koreninico posadiš v zemljo. Še prej pa odstrani zobotrebce.

 

Oceni ta recept

Dodaj komentar

Sorodni recepti

Info box