Vse objave avtorja

Tomaž Kavčič

Tomaž Kavčič, znan slovenski kuhar, chef Gostilne pri Lojzetu (Dvorec Zemono) je že svoja otroška leta preživljal v družinski gostilni.

Gratiniran piščančji mini file in Deluxe južnoameriški goveji file “au poivre” na kremnem korenčkovem pireju

Sestavine za 4 osebe

Goveji file »au poivre«

  • 700 g Deluxe Južnoameriški goveji file – 4 fileji, vsak
  • pribl. 175 g
  • 2 žlici črnega popra v zrnu
  • 2 žlici zelenega popra v zrnu
  • 3 žlice sončničnega olja
  • 80 g masla
  • 1 ml brandyja
  • 1 žlica sladke smetane 30 %
  • 1,5 dl jušne osnove
  • solni cvet

Gratiniran piščančji mini file

  • 350 g piščančjega mini fileja
  • 100 g ementalca
  • 25 g masla
  • 100 g sladke smetane 30%
  • 2 jajci
  • 2 žlici gorčice
  • sol
  • beli poper v zrnu
  • muškatni orešček
  • 1 majhen šopek drobnjaka

Korenčkov pire

  • 250 g krompirja
  • 150 g korenja
  • 50 g masla
  • 5 dl mleka
  • 400 g sladke smetane 30%
  • muškatni orešček
  • sol

Serviranje

  • listi drobnjaka
  • sir s tartufi po želji

Sestavine za 4 osebe

Goveji file »au poivre«

Gratiniran piščančji mini file

Korenčkov pire

Serviranje

Priprava

Goveji file »au poivre«

Črna in zelena poprova semena stremo v terilniku in presejemo. Poper v prahu prihranimo za druge jedi, v tem receptu bomo uporabili zdrobljen poper, ki je ostal na situ. Pritisnemo ga na meso z obeh strani. V pečico damo pekač, obložen s papirjem za peko in prižgemo na najnižjo stopnjo. V ponvi segrejemo olje. Goveje fileje začinimo s solnim cvetom in jih na vročem olju zapečemo, da dobijo zlato skorjico. Nato jih obrnemo in pečemo še 2 do 3 minute. Vzamemo iz ponve in prestavimo na pekač, ki smo ga segreli v pečici. Pekač z govejimi fileji postavimo v segreto pečico do serviranja. V ponvi segrejemo 60 g masla. Ko začne rjaveti, prilijemo brandy in zavremo. Pri tem nenehno mešamo. Dodamo sladko smetano in jušno osnovo ter ponovno zavremo. Odstavimo in dodamo še 20 g masla, premešamo ter po želji zmiksamo, da dobimo homogeno omako.

 

Gratiniran piščančji mini file

Fileje začinimo s sveže mletim poprom in jih na obeh straneh tanko namažemo z gorčico. V ponvi segrejemo maslo, na katerem fileje z obeh strani pečemo po 2 minuti. Plitvo ognjevarno posodo namažemo z maslom in vanjo enega poleg drugega zložimo pečene fileje. Pečico segrejemo na 250 °C. Drobnjak sesekljamo. Sir drobno naribamo in zmešamo s stepenimi jajci, sladko smetano in sesekljanim drobnjakom. Začinimo s solnim cvetom, sveže mletim poprom in drobno naribanim muškatnim oreščkom ter prelijemo prek filejev. Ognjevarno posodo postavimo v segreto pečico, fileje pa gratiniramo 8 do 10 minut.

 

Korenčkov pire

Krompir olupimo, operemo in narežemo na rezine. Korenje operemo, po potrebi ostrgamo in narežemo na rezine. Oboje skuhamo v slanem kropu do mehkega. Odcedimo in pretlačimo. Mleko, smetano in maslo segrejemo ter prilijemo h kuhani zelenjavi. Po potrebi dosolimo, začinimo z muškatnim oreščkom in zmiksamo v kremni pire. Z njim napolnimo dresirno vrečko.

 

Za serviranje

Z dresirno vrečko nabrizgamo na večji segret servirni krožnik korenčkov pire in nanj položimo goveje fileje »Au Poivre«. Prelijemo z omako iz ponve. Poleg položimo gratiniran piščančji mini file, košček sira s tartufi in okrasimo z listi svežega drobnjaka.

 

Dodatni nasveti

Za predjed lahko ponudimo mariniran file dimljenega lososa s popečenim polnozrnatim francoskim kruhom in nasekljanimi kaprami. Namesto kremnega korenčkovega pireja lahko h glavni jedi kot prilogo ponudite tudi krompirjev pire ali Deluxe polnjene testenine. Za sladico lahko ponudimo kos torte Deluxe.

 

Oglej si tudi, kaj je zapisala Ema

 

Oceni ta recept

Dodaj komentar

Sorodni recepti

Info box