Gratiniran krompir Dauphinoise

Sestavine za 4 osebe

  • 0,5 kg krompirja
  • 1/2 stroka česna
  • 40 g masla + za pekač
  • 1/2 žličke soli
  • 1/4 žličke popra
  • 150 g sira
  • 2,5 dcl sladke smetane
  • 2 žlički svežega timijana + za okras

Sestavine za 4 osebe

Priprava

Krompir olupi in nareži na tanke rezinice. Dno pekača namaži s prerezanim česnovim strokom in koščkom maslom. Nato začni zlagati. Na dno položi 1/3 krompirja. Prelij z 1/3 smetane in sira ter 1/2 stopljenega masla. Naredi še 2 sloja, na vrhu naj bo sir.
Pekač pokrij s folijo ali pokrovom in peci približno 1 uro, oziroma dokler krompir ni mehak. Odstrani folijo in peci še približno 15 minut, da se vrh obarva. Okrasi že z nekaj timijana, počakaj 10 minut počivati, nato pa postrezi.

NASVET
Rezinice krompirja lahko položiš v mrzlo vodo, da se ti med pripravo ostalih sestavin ne obarvajo. Pred uporabo jih pa le odcedi in popivnaj na čisti kuhinjski krpi.
Da je krompir skuhan, lahko preveriš s konico noža.
Uporabi sir, ki se lepo topi.
Namesto svežega lahko uporabiš tudi suh timijan.

Oceni ta recept

Dodaj komentar

Sorodni recepti

Info box