Vse objave avtorja

Tomaž Kavčič

Tomaž Kavčič, znan slovenski kuhar, chef Gostilne pri Lojzetu (Dvorec Zemono) je že svoja otroška leta preživljal v družinski gostilni.

Goveji hamburger z brusnicami v polnozrnati bombeti z domačo paradižnikovo omako

Sestavine za 8 oseb

Sestavine za 8 burgerjev

  • 500 g mletega govejega mesa (vrat ali pleče)
  • 250 g polnila/mase za klobase
  • 8 rezin sira (z rdečo papriko)
  • 1 dl mleka
  • 50 g belega kruha (brez skorje)
  • 20 g masla
  • 2 čebuli
  • 100 g gob
  • 10 g (olupljenega) pečenega kostanja
  • 50 g svežih ali 25 g suhih brusnic
  • 100 ml kisle smetane
  • 1 jajce
  • šopek peteršilja
  • olje za cvrtje
  • solni cvet
  • sveže mlet črni poper
  • rukola
  • 8 polnozrnatih bombet

Domača paradižnikova omaka

  • 5 manjših paradižnikov ali 400 g paradižnikovih pelatov
  • 2 šalotki
  • 1 paprika
  • 1 bučka
  • 50 ml sončničnega olja
  • 1 strok česna
  • 1 šopek svežega timijana
  • žlica vinskega kisa
  • ščepec sladkorja
  • solni cvet
  • sveže mlet poper

Sestavine za 8 oseb

Sestavine za 8 burgerjev

Domača paradižnikova omaka

Priprava

Priprava

Čebulo (in šalotko za paradižnikovo omako) očistimo in drobno sesekljamo. Gobe očistimo in sesekljamo. Kostanj nadrobimo. Jajce stepemo. Peteršilj sesekljamo. Paradižnike operemo in narežemo na kocke. Česnu odstranimo kalček in ga stremo. Papriko operemo, prepolovimo, odstranimo semena in zrežemo na trakove. Bučko operemo in zrežemo na rezine. Rukolo operemo in osušimo.

Pečico segrejemo na 140 stopinj Celzija.

V skledi zmešamo kocke paradižnika, trakove paprike, sesekljani šalotki, rezine bučke, strt česen, timijan, kis, sladkor, sončnično olje. Popramo in solimo.

Pekač obložimo s papirjem za peko in po njem razporedimo sestavine iz sklede. Pečemo 180 minut.

Vzamemo iz pečice in sestavine zmešamo s paličnim mešalnikom, nato pa precedimo skozi sito in omako shranimo do serviranja.

V segreto mleko dodamo kocke belega kruha in pustimo, da se namočijo.

V ponvi stopimo maslo in dušimo sesekljano čebulo, da se zmehča in malo zarumeni. Dodamo sesekljane gobe in dušimo še tri do pet minut. V večji posodi zmešamo z namočenimi kockami kruha, sesekljanim peteršiljem, mletim mesom, polnilom za klobase, stepenim jajcem, brusnicami, smetano, kostanjem. Solimo in popramo.

Iz mesne mase oblikujemo pleskavice, jih postavimo na papir za peko in shranimo v hladilniku, da se strdijo.

V posodi za cvrtje segrejemo olje in v njem ocvremo pleskavice z obeh strani, da nastane hrustljava skorjica. Odlagamo jih na pekač, obdan s papirjem za peko.
Pečico segrejemo na 180 stopinj Celzija. Pekač s pleskavicami postavimo v pečico in pečemo 15 do 20 minut.

Polnozrnate bombete (s sezamom) ali kruh za hamburgerje prerežemo na pol in na hitro popečemo z obeh strani v ponvi brez maščobe.

Serviranje

Popečeno stran kruha pokapamo s paradižnikovo omako, obložimo z rukolo, dodamo govejo pleskavico, rezino sira in pokrijemo z drugo polovico kruha. Zraven ponudimo domačo paradižnikovo omako. K hamburgerju se prileže dobro ohlajen kozarec piva.
Nasvet: paradižnikovo omako lahko pripravimo tudi vnaprej in shranimo v hladilniku. Hamburger lahko obložimo tudi s poljubno zelenjavo, majonezo, kečapom …

 

Oceni ta recept

Dodaj komentar

Info box