Gosja terina iz restavracije Julijana blejskega hotela Toplice

Sestavine za 10 oseb

  • 50 dag gosjih jeter
  • 1 dag soli
  • 0,5 dag belega popra
  • 2 dag sladkorja
  • 0,5 dag nitrata (mesarske soli)
  • 1 dl ledenega vina
  • 0,5 dl belega portovca
  • 0,3 dl konjaka

Sestavine za 10 oseb

Priprava

Lidlova skrivna sestavina: gosja jetra

Bližajo se božični in novoletni prazniki, ko se mize običajno šibijo od dobrot. Gospodinje (ali gospodinjci) se včasih takrat, ko pridejo gostje, žal sesedejo od utrujenosti zaradi dolgotrajnih priprav in kuhe. A ni nujno, da je tako: pravi kuharji imajo vedno na zalogi drobne skrivnosti, ki iz gostov izvabijo vzdihe občudovanja, kuharji pa se s pripravo niso na smrt utrudili.

Simon Bertoncelj se je šolal pri izbranih kuharjih, ovenčanih z Mihelinovimi zvezdami, preden je postal vodja kuhinj v Savinih blejskih hotelih in glavni chef prestižne restavracije Julijana v uglednem blejskem hotelu Toplice. V roke je dobil skrivno Lidlovo sestavino – gosja jetra, in hkrati namig, naj iz njih ustvari nekaj za praznike, ki so pred nami. Pripravil je gosjo terino, ki bo navdušila vse ljubitelje, hkrati pa omogočila gospodinji, da ji ne bo treba biti do zadnjega trenutka za štedilnikom, pač pa se bo lahko posvetila zbranim okrog mize …

Priprava: Gosja jetra očistimo kit in žilic ter jih solimo, sladkamo, dodamo mesarsko sol in beli poper. Zalijemo jih z ledenim vinom, portovcem in konjakom ter jih mariniramo 24 ur. Nato jih zavijemo v servieto oziroma kuhinjsko krpo ter jih poširamo 8 minut v vodni kopeli na 86 stopinjah. Potem jih zares na hitro ohladimo v ledu. En del jeter še posebej zmiksamo, jih dodamo preostanku, zmešamo in napolnimo poljuben model, ki ga za nekaj časa postavimo na hladno. Postrežemo z nekaj solnega cveta, kapljami odličnega oljčnega olja in toplim kruhom.

Oceni ta recept

Dodaj komentar

Info box