Fižol, jakobinka in brancin iz kranjskogorskega penziona Milka

Sestavine za 4 osebe

  • 200 g fižola
  • 4 jakobinke
  • 100 g brancina
  • 2 rezini slanine lardo
  • 1 dl ribje osnove
  • 0,5 dl belega vina
  • 2 jedilni žlici (nemletega) maka
  • 50 g masla
  • 1 rezina limone
  • 2 šalotki
  • 0,5 dl sladke smetane
  • pol stroka vanilije (ali pol čajne žličke mlete vanilije)
  • 1 lovorov list
  • 1 vejica timijana
  • 1 majhna vejica stebelne zelene
  • 100 g ostre moke
  • olje
  • sol
  • poper

Sestavine za 4 osebe

Priprava

Lidlova skrivna sestavina: fižol

Milka sta Miha in Nina, penzion je pa v Kranjski Gori. Ko bi po smučanju nekaj, kar bi pogrelo dušo in telo, no, predvsem želodček, je Milka prav tak kraj, ki ga Kranjska Gora res potrebuje. Mihi Dolinarju smo prinesli skrivno sestavino iz Lidla: fižol in se spraševali, v katero smer bo chef zajadral s to tipično slovensko sestavino. In nas je res presenetil; fižol je namreč združil z jakobinkami in brancinom.

Priprava:

Fižol, ki smo ga namakali čez noč, oplaknemo in ga z lovorovim listom kuhamo v soljeni vodi do mehkega. V drugi posodi reduciramo belo vino in šalotko; ko vino povre, dodamo ribjo osnovo ter smetano. Ko se reducira na polovico, precedimo in vmešamo vanilijo. Tako dobimo osnovo za fižolovo kremo. (4 žlice kreme prihranimo za serviranje) Ko se fižol skuha, damo 4 žlice na stran, preostalega pa zmiksamo in mu počasi dodajamo osnovo, da dobimo kremasto zmes. Na žlici masla prepražimo makova semena. Fižol, ki smo ga prihranili, rahlo popražimo na maslu z lističi stebelne zelene in na koncu dodamo na tenke trakove narezano slanino. Solimo po potrebi.

Segrejemo ponev, dodamo malo olja ter popražimo jakobinke, ki smo jih prej solili in pokapljali z limonovim sokom. Pazimo, da jih ne prepečemo – dovolj bo približno 2 minuti na vsaki strani. Pred koncem dodamo žlico masla ter jih pol minute polivamo z njim, na vrh pa damo še popražen mak. Brancina narežemo na trakove, solimo in povaljamo v ostri moki ter ocvremo v olju.

Na krožnik najprej damo fižolov pire, nanj položimo jakobinko, dodamo žlico praženega fižola, čezenj položimo trakove ocvrtega brancina in na vrh damo še žlico omake in potresemo s timijanom.

Oceni ta recept

Dodaj komentar

Sorodni recepti

Info box