File jadranske grbe v bučkini skorjici s krompirjem v kosih

Sestavine za 4 osebe

File grbe

  • 4 fileji sveže jadranske grbe
  • 4 bučke
  • 3 vejice timijana
  • 50 g narezanih mandljev
  • solni cvet
  • sveže mlet poper
  • oljčno olje

Krompir

  • 700 g krompirja
  • lovorov list
  • sol
  • oljčno olje
  • šopek peteršilja (ali drobnjaka)

Sestavine za 4 osebe

File grbe

Krompir

Priprava

File grbe

Iz filejev grbe s pinceto odstranimo morebitne koščice, kožo pa diagonalno zarežemo. V ponvi segrejemo oljčno olje z vejicami timijana. V vročem olju popečemo fileje – z ene strani jih pečemo 3 minute, z druge 1 minuto, nato jih prestavimo v pekač, namaščen z oljčnim oljem, ter začinimo s solnim cvetom in sveže mletim poprom.

Bučke operemo, obrišemo in diagonalno narežemo na tanke rezine. Vsak file prekrijemo z rezinami bučk in pokapamo z oljčnim oljem. Solimo in potresemo z narezanimi mandlji. Pečemo v predhodno ogreti pečici 15 minut na 200 °C.

Krompir v kosih

Krompir olupimo in operemo ter narežemo na rezine. Stresemo v večji lonec in prilijemo vodo, da so rezine povsem zalite. Solimo in dodamo lovorov list. Skuhane rezine krompirja odcedimo in do serviranja shranimo na toplem.

Serviranje

Na segret servirni krožnik položimo pečen file grbe v bučkini skorjici, poleg pa postrežemo krompir v kosih, ki ga prelijemo s kakovostnim oljčnim oljem in potresemo s sesekljanim peteršiljem (ali drobnjakom).

Oceni ta recept

Sorodni recepti

Info box