Fige so tudi ob Ljubljanici (iz ljubljanske restavracije Strelec)

Sestavine za 10 oseb

Krema

  • 6 figovih listov
  • 250 g skyra
  • 250 ml smetane
  • 110 g rumenjakov
  • 75 g sladkorja

Sladoled

  • 200 ml skyra
  • 20 g figovih listov
  • 50 g rumenjakov
  • 75 g sladkorja
  • 15 ml limetinega soka

Lešnikov drobljenec

  • 65 g moke
  • 95 g sladkorja
  • 60 g masla
  • 45 g narezanim lešnikov
  • 65 g mletih lešnikov
  • limonina lupina

Dekoracija

  • 10 žlic skyra
  • akacijev med
  • oljčno olje z limono
  • 10 svežih zrelih fig
  • cvetni prah

Sestavine za 10 oseb

Krema

Sladoled

Lešnikov drobljenec

Dekoracija

Priprava

Lidlova skrivna sestavina: skyr

V najhujši poletni vročini bi nekaj hladnega, osvežilnega, lahkega … Pobrskam po Lidlovih hladilnih skrinjah in v oči mi pade skyr; na kratko rečeno: nekakšen islandski jogurt, bogat z beljakovinami, a z malo maščobami, v primerjavi z našim jogurtom ima mehkejši okus. Z lončkom skyra pot pod noge do ljubljanskega gradu in njegovega stolpa, v katerem domuje restavracija Strelec. Njen chef Igor Jagodic, eden najbolj prepoznavnih slovenskih kuharjev, ki slovi po svojem perfekcionizmu, se hitro odloči – skyr bo v posladku. In tako nastaneta krema in sladoled, v katerih nastopa skyr, v glavni vlogi pa so še zrele, dišeče fige. In na koncu se odločimo še za ime: fige rastejo tudi ob Ljubljanici!

Krema

Postopek: Figovim listom odstranimo žile, jih nasekljamo ter stremo. Skyr in smetano zavremo, jim dodamo strte liste ter naredimo infuzijo. Rumenjake in sladkor zmešamo, prilijemo precejeno tekočino ter spet precedimo. Vse skupaj zlijemo v večjo posodo ter damo v pečico, ogreto na 90 stopinj. Pečemo približno eno uro, odvisno od debeline. Krema mora biti čvrsta. Ohladimo.

Sladoled

Postopek: Skyr razmešamo ter segrejemo, dodamo strte figove liste, ki smo jim prej odstranili žile ter jih pustimo v smetani pol ure, potem precedimo. Rumenjak umešamo s sladkorjem, dodamo skyr in nad soparo stepamo do 82 stopinj. Ohladimo in začinimo z limetinim sokom. Sladoled naredimo v strojčku za pripravo sladoleda.

Lešnikov drobljenec

Postopek: V kotličku umešamo maslo, moko, sladkor, mlete in sesekljane lešnike ter naribano limonovo lupinico. Maso namažemo na peki papir in pečemo v pečici na 150 stopinjah. Počakamo, da se ohladi, potem vse skupaj zdrobimo.

Dekoracija

Fige razrežemo na četrtine. Na krožnik pokapljamo malo oljčnega olja z okusom limone, potem pa (lahko z žlico) postavimo kremo in sladoled ter ju potresemo z lešnikovim drobljencem. Ob rob damo še žlico ohlajenega skyra in četrtinke fige. Vse skupaj pokapljamo z akacijevim medom ter posipamo s cvetnim prahom.

Oceni ta recept

Dodaj komentar

Sorodni recepti

Info box