Vse objave avtorja

Tomaž Kavčič

Tomaž Kavčič, znan slovenski kuhar, chef Gostilne pri Lojzetu (Dvorec Zemono) je že svoja otroška leta preživljal v družinski gostilni.

Deluxe velikonočna šunka, pečena v testu, praznična ješprenjeva rižota z gorenjsko suho klobaso in šparglji ter hrenov namaz

Sestavine za 4 osebe

Deluxe šunka v testu

  • 800 g – 1000 g velikonočne šunke
  • 600 g pšenične (namenske) moke
  • 40 g kvasa (1 kocka)
  • ½ žličke sladkorja
  • ¼ žličke soli
  • 320 ml mlačne vode
  • 2 žlici suhih vrtnih ali travniških zelišč
  • 1 sveže jajce iz hlevske reje XXL
  • 50 ml oljčnega olja

Rižota iz ješprenja z gorenjsko klobaso in s šparglji

  • 300 g ješprenja
  • šopek špargljev
  • 150 g Deluxe Gorenjske suhe klobase v zaseki
  • 1 šalotka
  • 2 stroka česna
  • 1 dl suhega belega vina
  • 2 dl jušne ali zelenjavne osnove (oz. po potrebi)
  • 1 rumenjak (sveže jajce iz hlevske reje XXL)
  • 3 žlice naribanega sira Deluxe Grana Padano
  • maslo
  • solni cvet in sveže mlet poper po potrebi
  • žlička nastrganega hrena (po želji) (art. 18131)
  • 1 naribano kuhano jajce (sveže jajce iz hlevske reje XXL)

Svinjski trakovi

  • 380 g svinjskih steakov z vratnim predelom
  • 1 dl jušne osnove
  • 1 dl tekočine, v kateri so se kuhali šparglji
  • 1 šalotka
  • 1 strok česna
  • solni cvet
  • sveže mlet poper

Hrenov namaz

  • 3 žlice nastrganega hrena
  • 200 g kremnega sira
  • 180 g kisle smetane
  • 2 sveži jajci iz hlevske reje XXL
  • 1 strok česna
  • 1 žlička vinskega kisa
  • šopek sesekljanega peteršilja, drobnjaka ali timijana
  • solni cvet
  • sveže mlet poper

Sestavine za 4 osebe

Deluxe šunka v testu

Rižota iz ješprenja z gorenjsko klobaso in s šparglji

Svinjski trakovi

Hrenov namaz

Priprava

Deluxe šunka v testu

Velikonočno šunko vzamemo iz vrečke, jo oplaknemo pod tekočo mrzlo vodo in osušimo. Pripravimo kvasni nastavek. V mlačno vodo dodamo pol žličke sladkorja in vanjo nadrobimo kvas. Pustimo 10 minut, da se kvasovke aktivirajo. Presejani moki primešamo suha zelišča in sol. Prilijemo kvasni nastavek in maščobo ter testo dobro pregnetemo. Pokrijemo s kuhinjsko krpo in pustimo počivati na toplem, da se njegov volumen podvoji. Testo na pomokani površini razvaljamo in šunko zavijemo v testo. Testo dobro stisnemo, odvečne dele testa pa odrežemo. Šunko v testu preložimo ga na pekač, obložen s papirjem za peko. Če smo bolj umetniškega tipa, iz ostankov testa s pomočjo modelčkov za piškote izrežemo poljubne velikonočne motive ali spletemo kite. Testo z velikonočno šunko premažemo z razžvrkljanim jajcem, ki mu dodamo 4 žlice hladne vode. Nato nanj položimo figurice in kite, jih ob straneh pritisnemo ob testo, da se lepo sprimejo, ter tudi te premažemo s stepenim jajcem. V predhodno ogreti pečici na 180 do 200 °C pečemo šunko 80 do 100 minut, odvisno od velikosti in oblike šunke. Če pričnejo liki in kite preveč rjaveti, jih pokrijemo s kosom aluminijaste folije. Pečeno šunko vzamemo iz pečice in jo pustimo15 min počivati, preden jo razrežemo.

Rižota iz ješprenja z gorenjsko klobaso in s šparglji

Špargljem odstranimo oleseneli del in jih narežemo na manjše dele. Šalotko olupimo, drobno sesekljamo in popražimo na maslu. Dodamo ješprenj in strt česen, ki smo mu predhodno odstranili kalček, ter premešamo. Zalijemo z belim vinom in med mešanjem počakamo, da povsem izpari. Pričnemo prilivati vročo zelenjavno osnovo, v kateri smo na kratko pokuhali narezane šparglje (vršičke špargljev prihranimo). V rižoto dodamo šparglje iz juhe, proti koncu pa dodamo še žlico zaseke in sveže nariban sir Grana Padano. Klobaso narežemo na kocke ali na rezine in jih na hitro z obeh strani popečemo v ponvi, v kateri smo segreli zaseko. Dodamo vršičke špargljev in ponovno na hitro popražimo. Tik pred serviranjem vmešamo v ješprenj stepen rumenjak, da se sestavine povežejo in rižota še malce zgosti.

Svinjski steaki

Svinjske steake narežemo na trakove. Šalotko olupimo in drobno sesekljamo. Česnu odstranimo kalček in ga stremo. V ponvi segrejemo maslo in na njem popražimo na drobno sesekljano šalotko ter strt česen. Dodamo mesne trakove in na hitro popečemo z vseh strani, zalijemo z jušno osnovo ali s tekočino, v kateri so se kuhali šparglji, in še nekaj minut dušimo. Po potrebi začinimo s solnim cvetom in poprom. Odstavimo in do serviranja shranimo pokrito na toplem, da se meso ne izsuši.

Hrenov namaz

Korenino hrena ostrgamo in naribamo. Jajci trdo skuhamo in olupimo, česnu odstranimo kalček. Vse sestavine za namaz (kislo smetano, kremni sir, sesekljana zelišča, hren, jajca, česen, kis, solni cvet, poper) zmešamo v multipraktiku.

Serviranje

Ješprenjevo rižoto z zajemalko serviramo na večji segret servirni krožnik. Na vrh dodamo popečene rezine gorenjske suhe klobase in vršičke špargljev. Potresemo z naribanim kuhanim jajcem in nastrgano korenino hrena. Poleg serviramo trakove svinjskega steaka, ki jih prelijemo z omako iz ponve, kjer so se pekli, in dve rezini pečene šunke ter kos hrustljavega pečenega testa. Hrenov namaz se odlično ujame s kruhovo skorjo, v kateri se je pekla šunka.

Oglej si tudi, kaj je zapisala Ema

Oceni ta recept

Sorodni recepti

Info box