Vse objave avtorja

Tomaž Kavčič

Tomaž Kavčič, znan slovenski kuhar, chef Gostilne pri Lojzetu (Dvorec Zemono) je že svoja otroška leta preživljal v družinski gostilni.

Cvrti vampi po ameriško s čebulnimi obročki na jurčkovem pireju z brusnicami

Sestavine za 4 osebe

cvrti vampi in čebulni obročki

  • 500 g kuhanih vampov
  • 2 dl trajnega mleka 3.5%, Pomurske mlekarne
  • 1 žlica limoninega soka
  • 100 g (polnozrnate) koruzne moke
  • ščepec drobno mlete soli
  • ščepec mlete sladke paprike
  • ščepec mletega muškatnega oreščka
  • ščepec česna v prahu
  • sveže mlet črni poper
  • olje za cvrenje
  • 200 g čebulnih obročkov

jurčkov pire

  • 800 g krompirja
  • 100 g masla
  • 2 jurčka
  • 1 dl trajnega mleka 3.5%, Pomurske mlekarne
  • 200 g sladke smetane
  • sol
  • solni cvet

serviranje

  • 1 svež jurček
  • 1 žlica sušenih brusnic
  • žlička svežega sesekljanega peteršilja (po želji)

Sestavine za 4 osebe

cvrti vampi in čebulni obročki

jurčkov pire

serviranje

Priprava

Cvrti vampi in čebulni obročki

Vampe dobro operemo pod tekočo vodo in jih razrežemo na 2 do 3 cm dolge trakove. Osušimo s papirnato brisačo ali čisto kuhinjsko krpo. Narezane vampe stresemo v skledo in jih prelijemo z mlekom in limoninim sokom. Premešamo, pokrijemo s prozorno folijo in vsaj za 3 ure shranimo v hladilniku.
V večjo skledo presejemo koruzno moko in jo zmešamo s soljo, papriko, poprom, česnom v prahu in z muškatnim oreščkom.
Vampe poberemo iz mleka in popivnamo odvečno tekočino. Z vseh strani jih povaljamo v začinjeni moki. Otresemo odvečno moko in postopoma polagamo v vroče olje. Enakomerno obračamo, da zlato porumenijo z vseh strani. Hrustljavo pečene s cedilom pobiramo iz olja in odlagamo na papirnate brisače, da popivnajo odvečno maščobo. Po želji solimo.

V istem olju, potem ko smo zaključili s cvrtjem vampov, postopoma ocvremo še čebulne obročke, da postanejo hrustljavi. Če nam je ostala moka od paniranja vampov, jih lahko predhodno pomokamo v njej.

Jurčkov pire

Krompir olupimo, operemo in narežemo na manjše kose ter skuhamo v slanem kropu. Jurčke očistimo in narežemo na rezine ter v ponvi na maslu popražimo z obeh strani. Začinimo s solnim cvetom in zmiksamo. Kuhan krompir odcedimo, prilijemo toplo mleko, dodamo smetano in maslo ter dobro pretlačimo ali še najbolje zmiksamo z mešalnikom, da dobimo kremno, homogeno zmes, dodamo omako iz jurčkov in ponovno premešamo.

Serviranje

Na tople servirne krožnike položimo cvrte trakove vampov in hrustljave čebulne obročke, poleg pa kremni jurčkov pire, ki ga potresemo z brusnicami. Okrasimo s tankimi rezinami svežega jurčka in po želji potresemo z drobno sesekljanim peteršiljem.

Oglej si tudi, kaj je zapisala Ema

Oceni ta recept

Dodaj komentar

Sorodni recepti

Info box