Čemaževa juha iz domačije Firbas v Cogetincih

Sestavine za 4 osebe

  • šopek čemaža
  • 1 čebula
  • 3 krompirji
  • sol
  • beli poper
  • muškatni orešček
  • 1 dl smetane za kuhanje
  • pol korena zelene
  • olje
  • 1,5 litra zelenjavne osnove

Sestavine za 4 osebe

Priprava

Lidlova skrivna sestavina: smetana za kuhanje

Cogetinci pri Cerkvenjaku v Podravju. V Cogetincih pa domačija Firbas, na kateri zdajšnji gospodar Bojan Firbas skrbi za lepo število živali in kmečki turizem. Na posestvu pridelujejo tradicionalne pridelke, v kuhinji pa kuhajo domače. Za pozdrav šilce viljamovke, potem pa še kozarec gostega hruškovega soka, ki me odpelje daleč nazaj, v čase otroštva, ko smo na nedeljskih izletih otroci v gostilni dobili malinovec, ob posebnih priložnostih pa v visokem kozarcu gost hruškov ali marelični sok z zvrhano mero smetane; počasi smo ga srebali po slamici. Lidlova skrivna sestavina je bila spet smetana, le da tista za kuhanje. V jušni skodeli se je pojavila v – čemaževi juhi.

Priprava:

Čebulo prepražimo na malo olja, dodamo narezan krompir, koren zelene, šopek čemaža in vse skupaj zalijemo z zelenjavno osnovo. Ko je krompir kuhan, kar traja približno 25 minut, vse skupaj zmiksamo s paličnim mešalnikom, solimo in popramo ter dodamo nariban muškatni orešček. Ko zavre, vlijemo v juho smetano za kuhanje ter pustimo, da še enkrat zavre.
K tej osvežilni čemaževi juhi se lepo podajo popečene kruhove kockice.

Oceni ta recept

Dodaj komentar

Sorodni recepti

Info box