Vse objave avtorja

Urška Fartelj

V kuhinji delimo ljubezen do kuhanja, peke in zabavo. Uživamo v ustvarjanju receptov, ki so enostavni, sveži, s kruhom pomazani in družini prijazni.

Bujta repa s pečenicami

Sestavine za 4 osebe

SESTAVINE

  • 500 g kisle repe,
  • 300-500 g svinjskih kosti z mesom,
  • 70-100 g prosene kaše,
  • 8-10 poprovih zrn in
  • 2 lovorjeva lista.

SESTAVINE ZA PODMET

  • 1 -2 žlici moke,
  • sončnično olje,
  • 1 mala čebula,
  • 2 stroka česna,
  • 2 žlički mlete rdeče paprike in
  • pečenice.

Sestavine za 4 osebe

SESTAVINE

SESTAVINE ZA PODMET

Priprava

Mmm, ko bi le lahko kar čez spodnji video zadišalo po domačem! 🤤 In le kdo bi lahko pripravil boljšo prekmursko specialiteto, kot naša Urška? 😉 𝗣𝗼𝗴𝗹𝗲𝗷 𝘀𝗶 𝗿𝗲𝗰𝗲𝗽𝘁 𝗶𝗻 𝗻𝗮𝗺 𝘃 𝗸𝗼𝗺𝗲𝗻𝘁𝗮𝗿𝗷𝘂 𝘇𝗮𝘂𝗽𝗮𝗷, 𝗸𝗮𝗸𝗼 𝘀𝗲 𝘁𝘃𝗼𝗷 𝗽𝗼𝘀𝘁𝗼𝗽𝗲𝗸 𝗿𝗮𝘇𝗹𝗶𝗸𝘂𝗷𝗲 𝗼𝗱 𝗻𝗷𝗲𝗻𝗲𝗴𝗮.👇
Naj bo današnje kosilo preprosto in domače. 💙

👩‍🍳 Priprava:
Najokusnejšo bujto repo skuhamo iz velikih mesnatih, votlih svinjskih kosti, ki vsebujejo še malo mozga. Če le teh nimamo na voljo, se lahko znajdemo z drugimi kostmi. Recimo s kostmi, ki jih odrežemo od kotletov. Meso od kotletov uporabimo za naslednje kosilo ali jih popečemo in postrežemo poleg repe.
Kosti kuhamo slabo uro. Šele potem dodamo sol in lovorjev list. Sol dodamo v sredini kuhanja, ker želimo, da iz kosti in mesa preide v juho čim več okusa, hranil. Če bi prej solili, bi bilo to prehajanje slabše in počasnejše. Zakon osmoze. 🙂 Tako bo bujta repa veliko okusnejša.
Ko se kosti skuhajo, dodamo kislo repo, ki smo jo prej odcedili. Repe ne splahujemo, ker mora biti bujta repa rahlo kiselkasta. Vse skupaj kuhamo slabe pol ure. Medtem si pripravimo podmet. Na olju popražimo drobno narezano čebulo. Pražimo počasi, 10 minut, da čebula svetlo postekli, začne razpadati. Zatem dodamo strt česen in pražimo le toliko, da česen zadiši. Dodamo še moko, mleto paprika in na hitro premešamo, da se moka in paprika ne zažgeta. In lonca z repo vzamemo približno 4 zajemalke juhe in dobro razmešamo s podmetom. Moka se mora razpustiti, ne sme biti grudic. Podmet vmešamo v repo. Mešamo z metlico, da se lepo razmeša in ne bo grudic. Dodamo proseno kašo (4-5 ali celo 6 žlic – odvisno, kako gosto repo želimo in koliko vode smo uporabili). Kuhamo, dokler se prosena kaša ne razcveti in bujta repa zgosti. To je približno 10-15 minut.
Bujta repa je najboljša ob ponovnem segrevanju.
Bujto repo ponudimo s pečenicami, ki jih dobro popečemo na malo maščobe.

Recept in 📸: Urška z bloga 220 stopinj poševno.

#PreprostoZUrško #220stopinjpoševno

Oceni ta recept

Dodaj komentar

Sorodni recepti

Info box