Bučkina rižota s popečenimi bučkami

Sestavine za 2 osebi

  • 1 košček masla
  • 2 stroka česna
  • 1 šalotka
  • 2 zeleni bučki
  • 180 g arborio riža za rižote
  • 0,5 dcl belega vina (neobvezno)
  • 1 pest parmezana
  • 6 kosov sušenih paradižnikov v olju
  • ½ žličke suhe bazilike
  • sveža bazilika
  • približno 1 l zelenjavne jušne osnove
  • olje
  • sol
  • poper

Sestavine za 2 osebi

Priprava

V večji kozici stopi maslo in na stopljenem zmehčaj sesekljano šalotko. Nato dodaj riž in dobro premešaj, da se riž napoji masla. Dodaj še česen in kuhaj, da zadiši, nato pa še na rezinice narezan paradižnik. Prilij vino, premešaj in pokuhaj ter umešaj še suho baziliko. Nato postopoma dodajaj po zajemalko zelenjavne jušne osnove na enkrat. Ko riž popije vso tekočino, dodaj novo. Ko je riž že skoraj skuhan, dodaj 1 naribano bučko in dobro premešaj ter kuhaj še toliko časa, da se riž skuha. Na koncu, ko je riž skuhan, poskrbi, da je rižota pocasta in ne presuha. Rižoto odstavi z ognja, vanjo umešaj večino sveže bazilike, parmezan ter še malo popopraj. Če rižota ni dovolj slana, jo še malo posoli. Rižoto pokrij in pusti počivati nekaj minut. Medtem na suhi ponvi popeci rezine naoljene, posoljene in popoprane bučke. Rižoto serviraj, okrasi s popečeno bučko in svežo baziliko ter po želji še s parmezanom in takoj postrezi.

NASVET
Namesto šalotke lahko uporabiš čebulo ali por.
Bučki lahko narežeš tudi na kockice in umešaš v rižoto malo preden je riž skuhan.
Namesto svežih paradižnikov lahko v rižoto čisto na koncu umešaš sveže češnjeve paradižnike ali pa paradižnike v celoti izpustiš.
Namesto masla uporabi olje.
Tudi parmezan lahko v celoti izpustiš, če želiš vegansko jed.

Oceni ta recept

Dodaj komentar

Sorodni recepti

Info box