Brancin s pistacijami iz Doma na Joštu

Sestavine za 4 osebe

  • 80 dag filejev brancina
  • 10 dag pistacij
  • 2 dl smetane
  • svež črni tartuf ali tartufata
  • ribji fond
  • sončnično in oljčno olje
  • poper
  • sol
  • 8 špargljev
  • 8 češnjevih paradižnikov
  • 0,03 dl mareličnega likerja

Sestavine za 4 osebe

Priprava

Lidlova skrivna sestavina: pistacije

Bilo je soparno zgodnjepoletno popoldne. Tudi na 845 metrov visokem Svetem Joštu nad Kranjem se ni premaknil noben list na drevesu; bilo je toplo, kot nalašč za pistacijev sladoled, na primer, tisti italijanski gelato, ki ga Sicilijanci pripravijo iz pistacij, smetane, mleka, rumenjakov ter malo sladkorja in vanilije … Misli so zatavale v baročno mestece Noto na jugovzhodu tega otoka, kjer v slaščičarni Caffe Sicilia ustvarja eden najboljših italijanskih slaščičarjev Corrado Assenza; prav mandlji in pistacije so njegov zaščitni znak.

Z Deanom sva namreč na Jošt prinesla Lidlovo skrivno sestavino: pistacije. Ko sva jo izročila Matjažu Sedeju, ki zadnja štiri leta ustvarja prepoznavno kuharsko zgodbo v Domu na Joštu – mimogrede, ob lepih nedeljah tja gor iz Kranja in drugih krajev pride tudi po tisoč in več izletnikov! -, naju je prav zanimalo, s čim jih bo oženil. Matjaž, ki je kuharsko znanje nabiral v Franciji, se je odločil za brancina s pistacijami. Bilo je za prste polizati, kot bi lizala pistacijev sladoled …

Priprava

Brancina popečemo v ponvi na sončničnem olju; pečenega pokapljamo z oljčnim oljem.Šparglje na hitro blanširamo v osoljenem kropu in jih ohladimo v res mrzli vodi ali – še bolje – v vodi z ledom. Češnjeve paradižnike na hitro popečemo, solimo in popramo in dodamo marelični liker, da izgubijo kislost. Iz smetane za kuhanje, ribjega fonda, popra, soli in oljčnega olja na majhnem ognju pripravimo omako in vanjo naribamo črni tartuf (ali dodamo tartufato z belim tartufom). Pistacije grobo zdrobimo v možnarju in popečemo na malo oljčnega olja. Na dno krožnika damo najprej omako, nanjo položimo fileje brancina, ki jih posipamo s praženimi pistacijami, ob rob brancina položimo šparglje in paradižnik ter postrežemo.

 

 

 

 

Oceni ta recept

Dodaj komentar

Info box