Brancin in jurčki na žaru iz ljubljanske gostilne Kaval

Sestavine za 4 osebe

  • 60 dag filejev brancina
  • 60 dag svežih jurčkov
  • 40 dag belgijskega radiča
  • 40 dag treviškega radiča
  • 10 dag rukole
  • 2 grozda paradižnika češnjevca
  • šopek sveže bazilike
  • oljčno olje
  • sol

Sestavine za 4 osebe

Priprava

Lidlova skrivna sestavina: brancin 

Je nekaj, kar Italijane zares združuje: to je hrana, božanska hrana. Tako sta ugotavljala dva požrešna Italijana v svoji knjigi in televizijski seriji. Antonio Carluccio, žal že pokojni, je prav rad združeval morske sestavine s tistimi iz gozda ali njive. V Genovi ga je tako navdušil recept, v katerem sta bila v glavni vlogi riba trilja in jurček.

Ko je Dragan Marjanović, ki že deveto leto kuha v ljubljanskem Kavalu, kot Lidlovo skrivno sestavino v roke dobil brancina, je dobil podobno zamisel: nežne fileje okusne ribe je združil s svežimi jurčki, ki so sredi septembra veselo rasli skoraj po vsej Sloveniji!

Postopek

Brancine sfiliramo. Za vsako porcijo potrebujemo približno 15 dag filejev. Na strani s kožo z nožem nežno zarežemo in fileje posolimo. Na  ogretem žaru spečemo fileje, najprej na strani s kožo. Na vsaki strani pečemo približno 5 minut, odvisno od debelosti filejev. Pazimo, da se ne presušijo! Na žaru prav tako sprečemo na približno 1 cm debelo narezane jurčke in obe vrsti radiča. Rukolo in paradižničke na hitro ocvremo, baziliko pa z oljčnim oljem zmiksamo v pesto.

Postrežemo tako, da na krožnik najprej damo radič, nanj postavimo brancina, obložimo s popečenimi jurčki, na vrh pa postavimo ocvrto rukolo in češnjev paradižnik. Vse skupaj pokapljamo z baziličnim pestom in deviškim oljčnim oljem.

 

Oceni ta recept

Dodaj komentar

Info box