Vse objave avtorja

Urška Fartelj

V kuhinji delimo ljubezen do kuhanja, peke in zabavo. Uživamo v ustvarjanju receptov, ki so enostavni, sveži, s kruhom pomazani in družini prijazni.

Božični recept: Pečen piščanec s skutnimi žličniki in maslenim grahom

Sestavine za 4 osebe

  • 2kg piščanca,
  • 500 g skute,
  • 100-150 g masla,
  • 400 g kuhanega graha,
  • 2 jajci,
  • 10 žlic pšeničnega zdroba,
  • 4 žlice moke,
  • špinača,
  • 120 g mesnate slanine,
  • 1 čebula,
  • olivno olje,
  • sol in
  • sveže mlet poper.

Sestavine za 4 osebe

Priprava

✨ Kaj ne sme nikoli manjkati na vaši praznični mizi? 😋 Pri Urški je to gotovo slaaasten piščanec, o katerem se govori še dolgo! ✨ 😉 Preizkusi njen recept in pripravi odlično večerjo z slastnimi prilogami. 🤤🤩 Z njo pa se ne pozabi tudi malo “považiti” in fotografijo uspešne priprave prilepi v komentar! 👇

👩‍🍳 Priprava:
Pečen piščanec:
Piščanca operemo pod hladno tekočo vodo in do suhega obrišemo s papirnato servieto. Tako se bo veliko lepše zapekel. Piščanca nato premažemo z olivnim oljem in začinimo. Na prsa mu pod kožo potisnemo 2 rezini masla. Kakšen kos lahko damo tudi v trebušno votlino. Začinjenega piščanca položimo na dobro namaščen pekač z mrežico, s prsmi navzdol. V pekač nalijemo malo vode. 2 kilogramskega piščanca pečemo približno 1 uro in pol, na 190 stopinj, najboljše na pekaču na mrežici, da vroč zrak kroži okrog njega in se boljše speče. Za vsakih nadaljnjih 500 g teže piščanca podaljšamo čas peke za 20 minut. Med peko 1x piščanca obrnemo.
Skutini žličniki:
Skuto, jajci, zdrob, moko in žličko soli dobro premešamo in pustimo stati pol ure, da se masa poveže. S pomočjo dveh žličk oblikujemo žličnike in jih odlagamo v vrelo vodo, ki smo ji prej dodali še kakšno žličko soli. Voda ne sme vreti, ker bodo žličniki razpadli. Ko priplavajo žličniki na površje, so kuhani, saj so res rahli. Kuhane žličnike poberemo s penovko in jih pokapljamo z maslom ali olivnim oljem.
Maslen grah:
Na dobrih 3 žlicah masla, razpustimo na kolobarje narezano čebulo in popečemo mesnato slanino. Nato dodamo odcejan, kuhan grah in mlado špinačo. Pokrito dušimo približno minutko oz. toliko, da špinača ovene. Premešamo in odstavimo.
Piščanca postrežemo na maslenem grahu in dobro zabeljenimi žličniki.

Recept in 📸: Urška z bloga 220 stopinj poševno.

#PrazničnaVečerja #220stopinjpoševno

Oceni ta recept

Dodaj komentar

Sorodni recepti

Info box