Vse objave avtorja

Tomaž Kavčič

Tomaž Kavčič, znan slovenski kuhar, chef Gostilne pri Lojzetu (Dvorec Zemono) je že svoja otroška leta preživljal v družinski gostilni.

Božična pojedina: hrustljav piščanec s prazničnimi skutnimi žličniki in gratiniranim brstičnim ohrovtom s sirom

Sestavine za 4 osebe

Hrustljav pečen piščanec

  • 1 sveži piščanec
  • irsko maslo
  • solni cvet
  • sveže mlet bel in črni poper

Omaka za žličnike

  • piščančja drobovina
  • 1 lovorov list
  • 3 jedilne žlice ostre moke
  • 1 šalotka 2 stroka česna
  • 1/2 čajne žličke celega popra
  • 50 g irskega masla
  • jušna osnova po potrebi
  • ščepec rdeče paprike
  • zelena, peteršilj
  • 1 koren
  • 2 dl paradižnikove mezge
  • solni cvet

Skutni žličniki

  • 500 g skute
  • 40 g irskega masla
  • 200 g pšeničnega zdroba
  • solni cvet
  • 2 jajci
  • ščepec cimeta
  • nastrgana pomarančna lupina

Gratiniran brstični ohrovt s sirom

  • 500 g svežega brstičnega ohrovta
  • 80 g poljubnega naribanega sira (mozzarella, ementalec…)
  • 20 g irskega masla
  • solni cvet
  • sveže mlet poper
  • muškatni orešček po okusu
  • mleti česen po okusu

Sestavine za 4 osebe

Hrustljav pečen piščanec

Omaka za žličnike

Skutni žličniki

Gratiniran brstični ohrovt s sirom

Priprava

Hrustljav pečen piščanec

Piščanca, segretega na sobno temperaturo, razkosamo, po potrebi očistimo, oprhamo pod tekočo vodo in dobro osušimo. Piščančje kose premažemo s stopljenim irskim maslom, potresemo s solnim cvetom in sveže mletim poprom. Tako se bo koža enakomerno in hrustljavo zapekla. Pečico segrejemo na 200 stopinj. V pekač položimo kose piščanca in pokrijemo z alu folijo.

Pečemo v predhodno ogreti pečici 40 do 45 minut, odkrijemo folijo in pečemo še 10 do 15 minut, da zapečemo kožo. Pečen piščanec naj pred serviranjem počiva 10 minut, da se sokovi prepojijo.

Piščanec naj bo pred peko sobne temperature, saj bo po peki meso mehkejše in bolj sočno.

Omaka za žličnike

Šalotko olupimo, očistimo in drobno sesekljamo. Česen olupimo, mu odstranimo kalček in ga stremo. Na maslu popražimo čebulo in česen ter dodamo piščančjo drobovino. Dušimo nekaj minut. Dodamo lovorov list, sesekljano zeleno in peteršilj, nariban koren, paradižnikovo mezgo, cel poper in rdečo papriko in zalijemo z jušno osnovo. Kuhamo 30 minut, nato zalijemo z moko, ki smo jo predhodno zmešali v 1 dl jušne osnove. Kuhamo na nizki temperaturi še 30 do 40 minut, zmiksamo, pretlačimo skozi sito in po potrebi solimo.

Skutni žličniki

V manjši posodi raztopimo maslo. Skuto stresemo v skledo in jo z vilicami dobro pretlačimo. Primešamo ji pšenični zdrob, stopljeno maslo, solni cvet, cimet, nastrgano pomarančno lupino in stepena jajca. Dobro premešamo. Pripravljeno zmes pustimo počivati vsaj eno uro, da zdrob nabrekne. V večji posodi zavremo osoljeno vodo, ki smo ji dodali žlico olja. Iz zmesi z dvema žlicama oblikujemo žličnike, ki jih previdno polagamo v vrel krop. Najprej žlici namočimo v vrelo vodo, nato zajamemo testo in žlico s testom položimo v zavreto vodo in počakamo, da testo spolzi iz žlice. Žličniki so kuhani, ko priplavajo na površje. Kuhane odcedimo.

Gratiniran brstični ohrovt s sirom

Ohrovtu po potrebi odstranimo vrhnje liste, odrežemo stržen in glavice ohrovta prerežemo na polovico. Stresemo v posodo, zalijemo z vodo, da je ohrovt prekrit, in posolimo. Zavremo. Ko zavre, zmanjšamo temperaturo in vremo 4 do 6 minut. Kuhan ohrovt odcedimo. V ponvi stopimo maslo in na maslu prepražimo ohrovt, da se malce zapeče. Pečico segrejemo na 180 °C (ventilacijska pečica). Prepražen ohrovt
razporedimo po pekaču. Po okusu začinimo z muškatnim oreščkom in s poprom. Potresemo z mletim česnom (po želji) in naribanim sirom ter postavimo v pečico. Pečemo 25 do 30 minut, da se sir lepo stopi in naredi hrustljavo skorjico.

Serviranje

Na večji segret servirni krožnik damo zapečeno piščančje meso, poleg serviramo skutne žličnike, ki jih prelijemo z omako na bazi piščančje drobovine. Kot prilogo ponudimo gratiniran brstični ohrovt s sirom. Po želji potresemo z zrni granatnega jabolka.

Oglej si tudi, kaj je zapisala Ema

Oceni ta recept

Dodaj komentar

Sorodni recepti

Info box