Bilicof krüj, Pajani krüj in bruskete

Sestavine za 1 osebo

  • Bilicof krüj
  • Kruh
  • Maslo
  • 1 Jajce
  • Divji hmelj (lahko uporabimo tudi ostanke sezonske zelenjave - brokoli, ohrovt itd.)

  • Bilicof krüj - sladka različica
  • 1 jajce (ki jih ob pomanjkanju jajc lahko nadomestimo z malo mleka)
  • 1 žlička kosmičev (za sladko varianto)
  • Sezonsko sadje
  • 1 žlička medu za sladko varianto

  • Pajani krüj s česnekom in zaseko
  • Ostanki rženega kruha
  • Česen
  • Zaseka

  • Rustikalne bruskete s paradižnikom
  • Kruh
  • Česen
  • 1 lonček sezonske zelenjave (paradižnik in ostali ostanki (peteršilj, paprika itd.)
  • Žlička limoninega soka
  • Sol
  • Poper
  • 1 žlica olivnega olja

  • Brusketa z avokadom
  • Kruh
  • Pol avokada
  • Ščep soli
  • Poper
  • Par kapljic limoninega soka

Sestavine za 1 osebo

Priprava

1. Bilicof krüj – pripravimo ga običajno iz starega belega kruha

V ponvi raztopimo malo masla in na njem popečemo spodnjo stran rezine kruha. Po zgornji strani rezine kruha polijemo z vilico raztepena jajca (ki jim lahko vmešamo tudi malo mleka) in rezino takoj obrnemo. Počakamo, da se jajca sprimejo oz. popečejo, nato pa polijemo jajca še po drugi strani kruha, spet obrnemo in popečemo. Nekateri kruh namočijo v jajčno mešanico, jaz jajca rajši polijem po kruhu, ker je tako ta manj moker in obložen z debelejšo odejo jajc.

H kruhu smo si tokrat blanširali divji hmelj.

2. Bilicof krüj – sladka različica

Med raztepena jajca zmešamo žlico ovsenih kosmičev in kruh popečemo z obeh strani, po tem, ko po njem polijemo jajca. Ocvrte rezine pokapljamo z malce medu in postrežemo s svežim sezonskim sadjem.

3. Pajani krüj s česnekom in zaseko

Črn, rženi kruh smo si običajno spekli za popoldansko malico. Rezino kruha smo nabodli na nož in ga spajali (spekli nad ognjem odprtega štedilnika na drva.) Še vročega smo natrli s česnom in premazali z žličko zaseke ali masti. Nekateri smo si kruh še dodatno obložili s sesekljanim česnom.

4. Rustikalne bruskete s paradižnikom

Rezino starega kruha popečemo, natremo s česnom in obložimo z mariniranim paradižnikom.

Paradižnik mariniramo tako, da ga narežamo na manjše kocke, pokapljamo z limoninim sokom, dodamo na drobno sesekljano mlado čebulo (lahko samo ostanke listov mlade čebule), olivno olje in začimbe (sol, poper, baziliko, peteršilj) in pustimo vse skupaj stati približno 10-15 minut, da se sokovi premešajo. Paradižniku lahko še dodamo tudi ostanke druge zelenjave (kumara, paprika…)

5. Brusketa z avokadom

Kruh popečemo in obložimo z avokadom. Pokapljamo z limoninim sokom, solimo, popramo.

Recepte je za vas pripravila: Urška Fartelj (220 stopinj poševno)

https://www.220stopinjposevno.com/

Oceni ta recept

Sorodni recepti

Info box