Biftek s šparglji, sirom in orehi iz ljubljanske gostilne Kovač

Sestavine za 1 osebo

  • 25 dag govejega steaka
  • 8 špargljev
  • nekaj rezin tolminskega sira
  • pest orehov (cca 3 dag)
  • pol žlice medu
  • sok ene pomaranče
  • maslo
  • oljčno olje

Sestavine za 1 osebo

Priprava

Lidlova skrivna sestavina: orehova jedrca

Tokratna skrivna sestavina, vzeta z Lidlove police, so bila orehova jedrca, ki so romala v roke Andreje in Roka Babnika, ki nadaljujeta že več kot 200-letno tradicijo gostilne Kovač v Tomačevem blizu Save. Govorice pravijo, da sta vanjo zahajala tudi France Prešeren in njegov prijatelj in pesniški mentor Matija Čop. Gostilna je ime dobila priročno: še pred njo je bila v hiši kovačija. Da gostilna ohranja nekdanji sloves, pričajo tudi stalna omizja, ki vanjo zahajajo že desetletja. No, k stvari: prav zanimalo me je, v kakšno smer bodo v kuhinji obrnili orehe: na sladko ali na kaj konkretnega? Ni bilo treba dolgo čakati, pa sta Andreja in Rok prihitela z biftkom, kakšnega naredijo pri Kovaču.

Priprava:

Šparglje posortiramo na maslu le toliko, da ostanejo čvrsti – al dente. Goveji steak popečemo na žlici masla in žlici oljčnega olja približno po 5 minut na vsaki strani za srednje pečenega, solimo, ko biftek obrnemo. Ko je steak pečen, ga damo počivat, v isto ponev pa dodamo še žlico masla in pol žlice medu ter sok ene pomaranče; ko tekočina pošteno povre, dodamo še nasekljane orehe in dušimo na ognju še par minut. Omako na koncu začinimo po okusu.

Na krožnik na dno položimo šparglje, nanje postavimo biftek, na biftek damo nekaj rezin tolminskega sira, čez sir pa še žlico omake.

Oceni ta recept

Dodaj komentar

Sorodni recepti

Info box