Ajdove polpetke s krompirjevo porovo prikuho iz restavracije Rajh v Bakovcih

Sestavine za 4 osebe

Ajdove polpetke

  • 30 dag kuhane ajdove kaše
  • 24 dag doma narejene zelenjavne kocke
  • 2 jajci
  • 2 žlici moke
  • sol
  • poper
  • peteršilj
  • limonov sok
  • In še za paniranje: 2 jajci, moka, kruhove drobtine

Krompirjevo porova prikuha

  • 2 pora
  • 3 krompirji
  • 2 dl juhe
  • sol
  • poper
  • 0,5 dl vina
  • česen
  • 1,5 dl smetane

Sestavine za 4 osebe

Ajdove polpetke

Krompirjevo porova prikuha

Priprava

Malo gostiln se lahko pohvali, da so v njih hkrati kar štiri generacije; ena takih je restavracija Rajh v Bakovcih. Ob zdajšnji chefici Tanji in njenem možu Damirju Pintariču vas bo običajno že pri vhodu pozdravil znameniti oče Naci, v kuhinji med štedilniki pa se vrti še njegova mama Marija. In zdaj nastopa tudi peta generacija: Valentina in Leon sta hodila na turistično srednjo šolo čez mejo v Avstrijo, Valentina je že dokončala tudi dunajsko visoko šolo za turistični menedžment, zdaj pa sta oba kot peta generacija vpeta v družinske posle: Valentina pri očetu v soboški restavraciji Uno, ki so jo poleti za 25. obletnico temeljito prenovili, Leon pa v kuhinji pri Tanji v Bakovcih.

In prav Leon je vzel v roke tokratno  Lidlovo skrito sestavino, ajdovo kašo deluxe.

In kaj je nastalo pod njegovimi rokami? Ajdove polpetke s prikuho!

Ajdove polpetke s krompirjevo porovo prikuho iz restavracije Rajh v Bakovcih

Malo gostiln se lahko pohvali, da so v njih hkrati kar štiri generacije; ena takih je restavracija Rajh v Bakovcih. Ob zdajšnji chefici Tanji in njenem možu Damirju Pintariču vas bo običajno že pri vhodu pozdravil znameniti oče Naci, v kuhinji med štedilniki pa se vrti še njegova mama Marija. In zdaj nastopa tudi peta generacija: Valentina in Leon sta hodila na turistično srednjo šolo čez mejo v Avstrijo, Valentina je že dokončala tudi dunajsko visoko šolo za turistični menedžment, zdaj pa sta oba kot peta generacija vpeta v družinske posle: Valentina pri očetu v soboški restavraciji Uno, ki so jo poleti za 25. obletnico temeljito prenovili, Leon pa v kuhinji pri Tanji v Bakovcih.

In prav Leon je vzel v roke tokratno  Lidlovo skrito sestavino, ajdovo kašo deluxe.

In kaj je nastalo pod njegovimi rokami? Ajdove polpetke s prikuho!

Ajdove polpetke

Priprava:

Vse sestavine premešamo in oblikujemo polpetke. V skledo ubijemo obe jajci in ju razžvrkljamo.

V tri krožnike stresemo moko, razžvrkljani jajci in drobtine. Vsako polpetko najprej z vseh strani povaljamo v moki, pomočimo v jajca in nato povaljamo še v drobtinah. Segrejemo olje in polpetke v vročem olju cvremo približno tri minute oziroma do zlatorumene barve.

Krompirjevo porova prikuha

Priprava:Krompir olupimo, operemo, narežemo na manjše kocke in ga napol skuhamo v slani vodi. Por operemo in narežemo. V loncu segrejemo olje in na njem prepražimo por in česen. Dodamo pol kozarca vina in počakamo minuto ali dve, da alkohol izpari. Prilijemo juho in smetano ter dodamo na pol kuhan krompir. Kuhamo, dokler se krompir ne skuha do konca. Malo krompirja pretlačimo z vilico, da se omaka lepo zgosti.

Besedilo: Jože Splichal

Fotografije: Dean Dubokovič

Jože Splichal, novinar in urednik ter Dean Dubokovič, fotograf, se za Lidl Slovenija kulinarično potepata in kuharjem postavljata izziv: iz Lidlove bogate zakladnice v kuhinjo prineseta skrivnostno sestavino, ki jo mora kuhar vključiti v jed, ki jo bo postregel.

Oceni ta recept

Dodaj komentar

Sorodni recepti

Info box