Zakaj bi jedli samo čokolado, če pa lahko jemo čokolado z rižem?

Ali tudi vi obožujete slastno riževo čokolado?

Le kdo bi si mislil, da je tako nenavadna kombinacija, kot je čokolada in riž, lahko tako zelo okusna! Riževe čokolade se zagotovo spomnite še iz otroštva, verjetno pa si jo vsi z veseljem privoščimo še danes. Ko pa vendar tako prija, kot posladek po kosilu, prigrizek na družinskem izletu, vmesna malica med delom ali pa kar tako – za razvajanje. Pa veste, da lahko riževo čokolado uporabite tudi drugače kot tako, da jo preprosto pojeste? In da lahko riževo čokolado izdelate tudi sami doma – prav nič zapleteno ni!

Kaj pravzaprav je riževa čokolada?

Njen okus seveda dobro poznate, morda pa ne veste, kaj točno se skriva v tem slastnem prigrizku. Povsem preprosto je – riževa čokolada je sestavljena iz, ne boste verjeli, čokolade in riža. V postopku izdelave še tekočo čokolado preprosto prelijejo čez ekspandiran riž, ki se nahaja v posebnih modelih, nato pa počakajo, da se slastna pregreha ohladi. Ko se čokolada z rižem ohladi in strdi, jo le še zavijejo v vabljiv ovoj, nato pa je pripravljena na potovanje do trgovinskih polic in kasneje vaših brbončic.

Za pripravo riževe čokolade se tradicionalno uporablja mlečna čokolada (te različice se verjetno spomnite tudi iz svojih otroških dni), seveda pa so dandanes na voljo riževe čokolade vseh vrst in oblik, tudi takšne, pripravljene denimo s temno ali belo čokolado.

Pa jo moramo nujno pojesti?

Nujno seveda ni, vam pa vsekakor priporočamo. To pa seveda ne pomeni, da si riževe čokolade ne morete privoščiti tudi kako drugače. Lahko jo denimo zdrobite čez svoje jutranje kosmiče, jo nalomite na kose in z njimi okrasite sladoledno kupo, uporabite jo lahko kot osnovo za različne torte (recimo dobro znani cheesecake), in še bi lahko naštevali. Seveda pa ne bo prav nič narobe, če kakšno rebro zavijete v kos aluminijaste folije in ga odnesete s seboj, kamorkoli vas že pelje pot.

Bi radi riževo čokolado pripravili kar sami doma?

Tudi to je seveda mogoče! Malce več dela bo, kot če bi riževo čokolado preprosto kupili v trgovini, vendar pa boste na končni rezultat zato toliko bolj ponosni.

Za pripravo domače riževe čokolade boste potrebovali ekspandiran riž, mlečno in/ali temno čokolado in malo maščobe, za piko na i pa lahko dodate še malo svojega najljubšega čokoladnega ali lešnikovega namaza.

V vodni kopeli raztopite čokolado, ji primešajte maščobo in čokoladno-lešnikov namaz, nato pa mešanico prelijte čez ekspandiran riž, ki ste ga prej vsuli v modelčke. Po želji lahko dodate še druge sestavine: rozine, drobne bombončke, kokosovo moko, suho sadje … Pa dober tek!

Oceni ta članek

Dodaj komentar

Sorodni prispevki

Info box