Vse skrivnosti vafljev

Tudi vi obožujete te slastne, zunaj hrustljave, znotraj pa puhasto mehke prigrizke?

Ko pomislimo na vaflje, se nam začno cediti sline – brez tega pač ne gre. So preprosto tako okusni, da se jim le stežka upremo, poleg tega pa so odlični prav ob vseh priložnostih: za bogat družinski zajtrk, za posladek po kosilu, za romantično večerjo in celo kot prigrizek na družinskem izletu. Kako dobro pa pravzaprav sploh poznamo te slastne sladke pregrehe?

Srečni smo lahko, da živimo v času vafljev

A brez skrbi, le stežka bi živeli v času brez njih. Zgodovina namreč pravi, da so prve vaflje poznali že v srednjem veku; tedaj so jih pekli kar na odprtem ognju v nekakšnih kovinskih modelih. Tudi takrat so vaflji imeli značilen mrežast vzorec, nekateri pa so se ponašali celo z različnimi motivi.
A če bi se prav zares rodili v srednjem veku, bi morali na vaflje vseeno še malce počakati – prvi so namreč v njih uživali na območju zahodne Evrope, do nas pa so si pot utrli malce kasneje.

Če pojeste resnično veliko vafljev …

… zagotovo menite, da prav vsakič podrete svetovni rekord, kajne? No, to verjetno žal ne drži – vsaj upamo. Največ vafljev doslej je namreč pospravil Patrick Bertoletti, ki je zmagal na Svetovnem prvenstvu v jedenju vafljev. Da, to prvenstvo dejansko obstaja – nismo si ga pravkar izmislili. Bertoletti je v pičlih 10 minutah pospravil kar 29 vafljev, kar nanese skoraj 3 vaflje na minuto. Kar začnite vaditi, če želite podreti njegov rekord …

In ko smo že ravno pri rekordih, povezanih z vaflji

Skorajda moramo omeniti še največji vafelj na svetu. Ne, to ni tisti, ki ste ga prejšnji teden pospravili za zajtrk – čeprav se vam morda zdi. Največji vafelj so leta 2013 ustvarili v nizozemskem mestu Gouda, tehtal je skoraj 50 kg, meril pa 2,5 m. Če boste slučajno spekli kaj podobnega, nas povabite na zajtrk, boste?

Kaj počnete 24. avgusta?

Ne vemo, kaj ste na ta dan počeli do zdaj, vemo pa, kaj boste počeli odslej – praznovali svetovni dan vafljev. Kako? To bomo prepustili vaši domišljiji – imate namreč še nekaj časa, da pripravite seznam najboljših načinov za praznovanje tega izjemno pomembnega praznika.

Še eno dobro novico za vas imamo: obstaja še en praznik vafljev. 24. avgust velja za svetovni dan vafljev predvsem v ZDA, na Švedskem pa ta praznik praznujejo 25. marca. Mi bomo za vsak primer praznovali kar na oba datuma, se nam boste pridružili?

Oceni ta članek

Dodaj komentar

Sorodni prispevki

Info box