Vse skrivnosti slastne mozzarelle

Kako dobro poznate ta nežen sir, ki se kar stopi v ustih?

Ah, slastna mozzarella – je kdo je nima rad? Njena nežna, mehka struktura in delikaten, prefinjen okus predstavljata pravo ekstazo za naše brbončice, zato si jo radi privoščimo kar tako ali v kateri od tisoč kombinacij – mozzarella se odlično znajde v prav vseh. Če jo imate radi tudi vi, smo za vas razkrili nekaj njenih skrivnosti, ki jih boste zagotovo z veseljem prebrali.

Originalna mozzarella je izdelana iz bivoljega mleka

Čeravno je večina vrst mozzarelle, ki jih dandanes kupimo v trgovini, izdelanih iz kravjega mleka, pa je bila tista prava, originalna mozzarella izdelana iz bivoljega mleka. Prvič so jo izdelali na jugu Italije, danes pa lahko kupite mozzarello izdelano iz bivoljega mleka, iz kravjega mleka in iz mešanice obeh.

Iz bivoljega mleka dobimo skoraj dvakrat toliko mozzarelle kot iz kravjega

Zanimivo, kajne? Verjetno bi na pamet rekli, da je mleko pač enako mleku, zato iz njega dobimo približno enako količino sira, vendar pa to nikakor ne drži. Bivolje mleko vsebuje namreč dvakrat toliko trdnih snovi kot kravje mleko, zato lahko s predelavo 1 tone bivoljega mleka dobimo 24 kg mozzarelle, iz 1 tone kravjega mleka pa le 13 kg mozzarelle.

Mozzarello vedno shranjujte v tekočini, v kateri jo kupite

Ko embalažo z mozzarello odprete, sira nikar ne odcedite – če ga namreč ne boste pojedli vsega naenkrat (kar je, se strinjamo, pri njegovem slastnem okusu res malo verjetno), ga morate ponovno shraniti v slani tekočini, v kateri ste ga kupili. Čeprav ljudje to pogosto počno, preostanka mozzarelle nikar ne shranjujte v mleku, saj bo tako izgubila večino svojega okusa. Izjema je le, če imate namen mozzarello dati na pico: v tem primeru sir prej malce odcedite, da se testo ne bo preveč razmočilo.

Mozzarelle nikar ne zamrzujte

Če se vam kdaj zgodi, da kupite preveč mozzarelle in da je ne boste uspeli pravočasno pojesti, preden se izteče njen rok trajanja (saj vemo, to se skorajda ne more zgoditi!), je nikar ne shranite v zamrzovalniku – raje jo podarite sosedu in tako vzdržujte dobre medsosedske odnose. V zamrzovalniku mozzarella namreč ni preveč zadovoljna, zato bo njena tekstura po odmrzovanju precej manj okusna kot ste je vajeni.

Niste edini, ki imate radi mozzarello

Na svetu obstaja več kot 2000 vrst sirov, med njimi pa je najbolj priljubljena prav mozzarella. Ljudje si jo privoščijo najraje in najpogosteje, zato v družbi ljubiteljev nikakor niste sami. Morda je čas, da ustanovite lokalno društvo ljubiteljev mozzarelle?

Kaj vse lahko naredite z mozzarello?

Nimate idej? Ni problema, nam jih kar ne zmanjka. Lahko jo narežete in pohrustate kar tako, lahko jo postrežete skupaj s paradižnikom, baziliko in pokapate z malce limoninega soka, lahko jo uporabite na pici ali opečenih kruhkih, lahko jo uporabite za pripravo testenin ali pa z njo še izboljšate okus solate. Bo dovolj za začetek?

Oceni ta članek

Dodaj komentar

Sorodni prispevki

Info box