Vse skrivnosti praznične peke

Male skrivnosti velikih mojstrov peke, ki vam bodo olajšale praznične dni.

Se pred prazniki radi lotite peke, nato pa s sveže pečenimi dobrotami razveseljujete svoje družinske člane? Potem o peki zagotovo veste že veliko, a kak dodaten nasvet vedno pride prav. Za vse tiste, ki se s peko šele spoznavajo, pa tudi za tiste, ki imajo osnove peke že v malem prstu in bi radi izvedeli kaj novega, smo pripravili nekaj malih skrivnosti velikih mojstrov peke, ki bodo poskrbele, da bodo praznični dnevi še prijetnejši, pečene dobrote pa še bolj slastne!

Na sobni temperaturi je vse lažje!

Številni recepti zahtevajo, da za peko uporabimo sestavine sobne temperature – vendar pa to priporočilo prepogosto kar malce ignoriramo. Že res, da bodo sladice večinoma kar dobro uspele tudi brez upoštevanja tega nasveta, vendar pa bodo ob sledenju navodilom neprimerno bolj rahle, okusne in nasploh slastne!

A kaj storiti, če smo se na to, da bi morale biti sestavine sobne temperature, spomnili prepozno? Brez skrbi, rešitev je povsem preprosta. Jajca lahko za 10 – 15 minut položite v posodo z vročo vodo in jih tako segrejete na primerno temperaturo, maslo pa narežete na kocke in za nekaj sekund postavite v mikrovalovno pečico, nato pa po potrebi postopek ponovite še nekajkrat.

Uf, torta noče iz pekača!

Kako pogosto se vam je to že zgodilo? Brez skrbi, dogaja se tudi izkušenim kuharjem, a zagotovo spada med najbolj neprijetna doživetja v kuhinji. Če se boste torte, ki se je zataknila v pekaču ali modelu za peko, lotili z nožem ali lopatko, boste skoraj vedno poskrbeli za pravi slaščičarski masaker, ki nikakor ne bo pripeljal do vrhunskih rezultatov.

Najlažje bo, če uporabite silikonski pekač – pecivo iz teh zdrsne kar samo, saj se nanje med peko ne prime. Če imate raje trše pekače stare šole (tudi ti imajo svoje prednosti; med drugim bolje držijo obliko in bolj enakomerno prevajajo toploto med peko), pa je pomembno, da jih pred peko obložite s papirjem za peko ali pa dobro namastite. Uporabite kuhinjski čopič in zmehčano maslo, saj boste tako najlažje poskrbeli za enakomerno plast maščobe po celotnem pekaču.

Na pomoč, moja pečica je premajhna!

Če imate veliko družino (ali pa samo zelo sladkosnedo!), se vam kaj hitro lahko zgodi, da morate speči več kot le eno torto ali potico. A le kdo ima čas, da cel dan postopa po kuhinji in čaka, da pečica opravi svoje? Brez skrbi, v pečico lahko brez težav stlačite tudi več kot le en sam pekač – le pravilno se morate lotiti tega podviga!

Če uporabljate dva manjša pekača, ju lahko postavite na isto rešetko; pazite le, da se ne dotikata in da se njuni robovi ne dotikajo sten pečice. Če gre za večja pekača, ju postavite na različni višini pečice, a paziti morate, da je med njima dovolj prostora, da lahko zrak kroži. V obeh primerih boste morali pekača zamenjati, a tudi za to morate izbrati pravi čas. Počakajte, da se torta, pecivo ali karkoli se je znašlo v vaši pečici vsaj delno strdi, nato pa zamenjajte oba pekača; navadno je pravi čas za menjavo takrat, ko sta pretekli približno dve tretjini celotnega časa pečenja.

Oceni ta članek

Dodaj komentar

Sorodni prispevki

Info box