Vse lepote Štajerske

Vas zanima, kaj vse skriva ta prelepa in zanimiva slovenska regija?

Ste vedeli, da je Štajerska največja slovenska pokrajina? Ste vedeli, da skriva številne znamenitosti, ki so poznane po vsem svetu? Ste vedeli, da ima številne naravne lepote, ki jemljejo dih obiskovalcem? In ali ste vedeli, da je Štajerska tudi pokrajina, v kateri v Sloveniji nastane največ piva? Vabimo vas, da ostanete v naši družbi in skupaj z nami podrobneje spoznate to očarljivo, sproščeno in vedno veselo pokrajino, kjer nikdar ni dolgčas.

Kaj pravzaprav obsega Štajerska?

Odvisno od tega, koga vprašate! Kot smo že vajeni, si skoraj vsak prebivalec Štajerske njene meje predstavlja nekoliko drugače, na splošno pa drži, da leži med Savo, Savinjo in Muro, meji pa še na Hrvaško in Avstrijo. Štajerska je torej res velika reč, zato ni čudno, da skriva toliko zanimivosti.

Dežela hmelja in piva

Domačini so že zgodaj ugotovili, da so na Štajerskem odlične razmere za rast hmelja, zato so velik del pokrajine spremenili v obsežna hmeljišča. To seveda pomeni tudi, da na Štajerskem radi pridelujejo pivo, ne le v velikih pivovarnah, pač pa tudi v številnih manjših, skorajda domačih pivovarnah, ki ponujajo izbrana piva za pivske sladokusce.

Prelepe višave Pohorja

Štajerska je polna goric, hribčkov in dolin, med njimi pa zagotovo izstopa Pohorje. Slikovita naravna oaza dosega višave več kot 1500 m nadmorske višine, obiskovalce pa očara s številnimi pašniki, gozdovi in slapovi. Med najbolj znanimi predeli je zagotovo Rogla, ena najvišjih vzpetin v celotnem Pohorju, ki leži na 1517 metrih, le uro in pol hoda stran pa se nahajajo očarljiva Lovrenška jezera.

Štajerski Triglav – Boč

Pohorje nikakor ni edino območje, kjer Štajerska skriva visoke vrhove. Med najbolj znanimi in najvišjimi vrhovi Štajerske je tudi Boč, ki mu domačini radi rečejo kar Štajerski Triglav. Zaradi svoje odlične lokacije Boč ob lepem vremenu ponuja čudovit razgled na okoliško pokrajino in številne znamenitosti Štajerske.

Najstarejša vinska trta na svetu

Štajerska je znana kot vinorodna dežela, s tega predela Slovenije izvirajo številna odlična vina, kar pa ni prav nič čudnega, saj na Štajerskem vinska trta raste že od nekdaj. Stara trta, ki jo najdemo v središču Maribora, tako velja za najstarejšo vinsko trto na svetu. Stara je namreč več kot 400 let in je kot rekorderka vpisana tudi v Guinnessovo knjigo rekordov. Morda ne boste verjeli, vendar na vinski trti vsako leto še vedno zraste grozdje, ki ga predelajo v vino in podarijo kot protokolarna darila.

Moč zdravilnih voda

Štajerska je tudi dežela številnih termalnih vrelcev, toplic in kopališč. Če se torej želite malce namočiti, pogreti v prijetno topli termalni vodi ali pa se skupaj s svojimi najmlajšimi zabavati v vodnem parku, so vam na voljo številne možnosti. Številni verjamejo, da imajo termalne vode tudi zdravilne moči, v vsakem primeru pa so toplice na Štajerskem odlična izbira za sprostitev.

Jedača in pijača

Obisk Štajerske seveda nikakor ne more miniti brez značilne jedače in pijače. O pijači smo nekaj že povedali, a Štajerska je znana tudi po svoji odlični hrani, pod katero se miza običajno kar šibi. Če (oziroma ko) se boste odpravili na kak izlet na Štajersko, si morate vsekakor privoščiti štajersko kislo juho, pečenice in druge domače klobase, kak košček zgornjesavinjskega želodca, sirove štruklje in jabolčni zavitek. Seveda pa nikakor ne smemo pozabiti na morda najbolj znano štajersko kulinarično znamenitost – trojanske krofe. Pa dober tek!

Oceni ta članek

Dodaj komentar

Sorodni prispevki

Info box