V čem je skrivnost francoskega kruha?

Zakaj je francoski kruh tako zapeljivo hrustljav in omamno dišeč?

Zakaj je francoski kruh tako zapeljivo hrustljav in omamno dišeč?

Če ste že kdaj okusili slastno francosko bageto, potem zagotovo veste, o čem govorimo. Slastna hrustljava skorja, puhasto mehka sredica in omamen vonj, ki poskrbi, da se vam začnejo cediti sline. Le zakaj je francoski kruh tako zelo dober? Čeprav ima prav vsaka pekarna svoj skrivni recept, pa smo za vas uspeli izbrskati nekaj skrivnosti, ki bodo pojasnile, zakaj se francoskega kruha nikakor ne moremo naveličati.

Skrivnost #1: Izbira prave moke

Če se peke kruha navadno lotite kar s tisto moko, ki jo imate trenutno doma, s tem seveda ni prav nič narobe – kruh vam bo zagotovo uspel. A pri francoskih bagetah je stvar nekoliko bolj zapletena.

Francoske pekarne za peko svojih slastnih hrustljavih baget najpogosteje uporabljajo moko tipa 55, ki vsebuje malce manj beljakovin kot moke, ki jih običajno uporabljamo. Takšna sestava moke poskrbi za značilno trdo skorjo in nebeško mehko sredico, zaradi katerih imamo tako radi francoski kruh.

Skrivnost #2: Kvas potrebuje čas, da deluje

Kvas, ki igra pomembno vlogo pri peki kruha, je precej bolj učinkovit, če ima za svoje delovanje dovolj časa in če so izpolnjeni nekateri pogoji. Če puhasta tekstura pri nekaterih drugih vrstah kruha morda ni tako pomembna, pa to nikakor ne drži za francoske bagete. Tu je namreč puhasta sredica eden izmed najpomembnejših razlogov za njihovo priljubljenost.

V francoskih pekarnah zato najprej ustvarijo kvasec: zmešajo moko, toplo vodo, ščepec sladkorja in kvas. Takšna predhodna obdelava kvasu omogoči, da se aktivira, kar posledično poskrbi za velike luknje v sredici in puhasto strukturo francoskega kruha.

Skrivnost #3: Počitek je pomembna stvar

Se po počitku takoj počutite bolje? Enako velja tudi za francoski kruh: za resnično vrhunski okus bo potreboval nekaj minut počitka – in tega se v francoskih pekarnah še kako dobro zavedajo.

Po prvem mesenju testo zato pustijo vsaj 20 minut, da si dodobra odpočije. To glutenu v testu omogoči, da se prerazporedi, kar poskrbi za mehkejše in bolj gladko testo, ki je predpogoj za slastne francoske bagete.

Skrivnost #4: Peka brez pekača

Čeprav kruh navadno spečemo v pekaču, za okusne francoske bagete to nikakor ni najboljša izbira. V francoskih pekarnah bagete pečejo na kamnu za peko, saj ta najbolje zadržuje toploto in jo enakomerno razporedi po celi štruci. To poskrbi za nežno zapečenost cele bagete in za nadvse hrustljavo skorjico.

Če se boste peke baget lotili doma in kamna za peko nimate na razpolago, si lahko pomagate tudi z velikim, težkim pekačem, ki ga obrnete na glavo in obložite s papirjem za peko.

Skrivnost #5: Popolna vlaga in temperatura

Ste že kdaj skušali speči hrustljav kruh, končni rezultat pa je bila gumijasta sredica z razmočeno skorjo? Skrivnost hrustljave skorje s kot oblak nežno sredico se skriva tudi v načinu peke. V francoskih pekarnah pečice segrejejo na 250° C, ko pa bagete začnejo peči, pa temperaturo znižajo na 220° C.

Za resnično popolno teksturo lahko preizkusite še naslednji trik: skupaj z bagetami v pečico vtaknite tudi majhno posodico z vodo; dodatna hidracija bo poskrbela za še bolj hrustljavo skorjo in še mehkejšo sredico.

Prelistajte novi Lidlov katalog!

Oceni ta članek

Dodaj komentar

Sorodni prispevki

Info box