Umivanje las brez ene same solzice

4 enostavni koraki za umivanje otroške glave

4 enostavni koraki za umivanje otroške glave

Se tudi vaši otroci močno upirajo, ko je čas za umivanje las? Seveda, verjetno jim ne prija voda, ki jih teče čez obraz, morda jih peče šampon, ki zaide v oči, nekaj upiranja pa zagotovo lahko pripišemo tudi temu, da so pač otroci. Za vse, ki jim redno umivanje otroških las predstavlja pravo nočno moro, smo pripravili kratek, a nadvse učinkovit vodič, ki bo to opravilo občutno olajšal.

Korak #1: Zmočite lase

To seveda najlažje storite tako, da ročko za prho usmerite v zgornji predel glave vašega otroka in dodobra zmočite lase – a tuljenje je pri tem zagotovljeno. Poskusite z bolj prijaznim pristopom. Če vaš otrok že sedi, lahko vodo zajamete z manjšim lončkom, nato pa njegovo glavo nagnete rahlo nazaj in lase previdno prelijete z vodo. Če imate doma dojenčka, mu glavico naslonite v svoj pregib komolca ali pa na svojo dlan, nato pa zadnjo stran nežno pomočite v vodo, z drugo roko pa vodo polijte še po zgornjem delu glave.

Za piko na i:
• Otroka med močenjem las zamotite z igračo; najbolje bo, če mu ponudite igračo, s katero se lahko igra le v času kopanja, saj bo tako imela prav poseben čar.
• Če je vaš otrok že malce večji, lahko na strop nalepite kakšno nalepko in mu med močenjem las predlagate, da si jo ogleda – tako bo glavo nagnil močno nazaj.

Korak #2: Šampon

Šamponiranje je precej enostavna reč: na roko nanesete par kapljic šampona, ga dobro vmasirate – in to je to! A zelo pomembno je, kakšen šampon izberete. Za dojenčke in majhne otroke vedno izberite takega, ki je namenjen prav njim; občutljiva otroška koža namreč potrebuje posebno nego. Pazite, da je šampon pH-nevtralen in brez nepotrebnih dodatkov, posebno pozornost pa posvetite tudi temu, da ne draži oči. Ravno pekoč občutek v očeh je namreč pogost razlog, da se otroci umivanju las tako upirajo.

Za piko na i:
• Šampona nikoli ne zlijte neposredno na lasišče, pač pa vedno najprej na svojo roko oziroma krpico za umivanje, saj je lahko občutek za otroka neprijeten.
• Če se vaš otrok med šamponiranjem močno upira in ne zdrži pri miru niti sekunde, ga postavite pred ogledalo. Prizor se mu bo verjetno zdel tako zabaven in zanimiv, da mu boste zlahka zmasirali celo lasišče.

Korak #3: Spiranje

Pri spiranju las lahko uporabite enak postopek kot pri močenju, pazite le, da šampon dodobra sperete, saj lahko v nasprotnem primeru na otroški glavi povzroča številne nevšečnosti. Če boste uporabili rokavico za umivanje ali majhno brisačko, morate biti še posebej pozorni, saj so te tehnike manj učinkovite kot tekoča voda, seveda pa so za otroke precej bolj prijetne.

Za piko na i:
• Med spiranjem las naj ima otrok zaprte oči: starejše otroke lahko poprosite, da to storijo sami, mlajše pa do tega pripravite tako, da jim nežno pihnete v obraz.
• Če to ni dovolj, lahko rob lasišča namažete z vazelinom; ta bo ustavil vodo, ki tako ne bo pritekla do oči.

Korak #4: Sušenje

Skoraj ste že na koncu! Ko so lasje sprani, je čas, da svojega otroka tesno zavijete v mehko brisačo in ga temeljito osušite!

Za piko na i:
• Ne bodite preveč nežni pri sušenju las. S frotirasto brisačo dobro zdrgnite lasišče, da ga posušite in osvežite.
• Ne pozabite na ušesa! Tudi ta je treba po umivanju glave temeljito osušiti.

Oceni ta članek

Dodaj komentar

Sorodni prispevki

Info box