Slasten sadni jogurt in vse njegove skrivnosti

Kako dobro poznate svoj priljubljeni posladek sadnega okusa?

Sadni jogurti so res božanska reč, se strinjate? Slastni, osvežilni, ravno prav sladki in primerni za prav vsako priložnost – zdrav zajtrk, hiter prigrizek ali malico na poti na družinskem izletu. In ker jih imamo tako radi, se spodobi, da jih spoznamo malce pobliže. Kako dobro torej poznamo slastne sadne jogurte in kaj novega še lahko izvemo o njih?

Jogurt je nastal povsem po naključju

Res je, kot številne druge reči, ki jih dandanes s pridom uporabljamo, je jogurt nastal povsem po naključju. Mleko so v starih časih pač hranili v zasilnih posodah, izdelanih iz živalskih želodcev. Ker so se v stenah teh posod še vedno nahajali določeni mikroorganizmi, se je mleko spremenilo v jogurt – in svet nikoli več ni bil enak.

In še korak do sadnega jogurta? No, o tem nam pravzaprav ni treba ugibati – povsem logično je, da je sadje odlična dopolnitev tega zdravega in slastnega prigrizka.

Jogurt danes poznamo v številnih oblikah in še več okusih

Jogurt je dandanes res raznovrstna reč. Poznamo čvrste jogurte, tekoče jogurte in nekaj vmes, potem so tu seveda še probiotični jogurti, pa grški jogurti in še kakšen bi se našel. Najpogosteje so izdelani iz kravjega mleka, lahko pa so pripravljeni tudi s kozjim, ovčjim ali celo kameljim mlekom.

Potem pa so tu še okusi. Zagotovo ste že poskusili sadne jogurte z banano, jagodami, borovnicami in podobnim sadjem, a na svetu obstajajo še številni drugi okusi – jogurt se namreč odlično razume s skoraj vsako vrsto sadja. Če svojega priljubljenega ne najdete v trgovini, ga lahko ustvarite kar sami: narežite sadje in koščke vmešajte v jogurt, jogurtu dodajte žlico svoje najljubše marmelade ali pa v jogurt vmešajte pasirano sadje in dobro premešajte.

Z jogurtom ne morete na izlet v daljne kraje

Čeravno je jogurt slasten prigrizek za malico doma ali pa na izletu, se boste morali v družbi jogurta žal omejiti na bližnje destinacije. Na letalo ga namreč ne morete vzeti, saj po pravilih velja za tekočino, ki je ne smete imeti v ročni prtljagi. Če brez jogurta preprosto ne morete preživeti, se boste torej morali znajti kako drugače.

Ženske imajo jogurt občutno raje kot moški

Seveda, saj je precej razumljivo – ženske so pač bolj navdušene nad sladkimi sadnimi okusi kot moški. Nekatere raziskave so nam tako postregle z zanimivo statistiko: ženske jogurte kupujejo kar dvakrat pogosteje kot moški. Dragi moški, morda je čas, da se končno prepustite tej slastni pregrehi in svoje brbončice začnete razvajati s slastnimi sadnimi jogurti? Verjemite nam, ne bo vam žal!

Popolni poletni okusi: zamrznjen jogurt

Zamrznjen jogurt je res odlična reč, če pa v enačbo dodamo še sadje, pa gre za resnično poslastico. Vsi ljubitelji sadnega jogurta lahko torej v letošnjih poletnih dneh pozabite na sladoled in si raje privoščite slasten zamrznjen jogurt v svojih najljubših sadnih okusih. Ali tudi vi že komaj čakate, da se poletje zares začne?

 

Oceni ta članek

Dodaj komentar

Sorodni prispevki

Info box