Slasten narezek za najboljše prijatelje

Zakaj se ne bi v poletnih dneh podružili ob narezku?

Prišli so poletni dnevi, čas dopustov in počitnic, zato bo končno nekoliko več časa za druženje. Morda si boste po več mesecih končno spet lahko vzeli čas za svojo družino in najboljše prijatelje. Verjetno boste imeli v tem času tudi nekoliko več obiskov, seveda pa jim boste želeli ponuditi tudi kak prigrizek. V poletnih dneh vam seveda najprej na misel pade peka na žaru, a če nimate doma vrta ali vsaj res velike terase, bo to žal neizvedljivo. Boste kaj skuhali? Hm, v že tako vročih dneh verjetno ne boste želeli še dodatno segrevati stanovanja, poleg tega pa gostom v vročini morda topla hrana niti ne bo prijala. Imamo rešitev – zakaj ne bi pripravili slastnega narezka?

Začnimo z osnovami

Priprava narezka ni prav nič zapletena, vendar pa boste vseeno morali upoštevati nekaj osnovnih pravil. Dobra stran je, da je pripravljen hitro, da ni preveč zahteven in da vam v vročih poletnih dneh ne bo še dodatno ogrel stanovanja. Poleg tega lahko pri narezku veliko stvari pripravite vnaprej – a končno zlaganje si vseeno pustite za konec, da ne boste gostom postregli narezka s porumenelo majonezo, izsušenimi jajci in šunko s privihanimi robovi.

Pri pripravi narezka upoštevajte, da jemo tudi z očmi, zato jedi lepo zložite na krožnik ali pladenj. Če ste ročno spretni, lahko posamezne rezine tudi lepo zavijete. Poskusite uporabiti čim več kontrastnih barv, saj bo narezek tako precej bolj privlačen, na koncu pa na narezek zapičite še dovolj zobotrebcev, da gostom ne bo treba narezka jemati z rokami.

Mesne dobrote

Osnova dobrega narezka so zagotovo različne mesnine – razen seveda, če boste pripravljali brezmesni narezek. V tem primeru ta odstavek preprosto izpustite in se nam pridružite pri naslednjem. Priporočamo vam tudi, da narezek ločite na 2 krožnika ali pladnja – na enem naj bodo mesnine, na drugem pa brezmesni del narezka (sir, zelenjava in podobno).

Pri mesninah kombinirajte sveže in suhe salame. Pri svežih mesninah se najpogosteje izberejo šunka, kuhan pršut, mortadela ali celo piščančja prsa (poletje je čas za nekoliko lažjo hrano!). Pri suhih mesninah lahko izbirate med različnimi suhimi salamami, seveda pa ne sme manjkati niti kak košček pršuta. Pazite, da bodo mesni izdelki narezani čim bolj na tanko – tako bo narezek precej bolj privlačen, jedi pa bolj okusne.

Siri

Sedaj je čas za sir! Kupite več različnih vrst in ga narežite na kocke in rezine – tako se bo na pladnju več dogajalo in bo narezek bolj zanimiv. Kombinirate lahko običajne sire, dodate še kak dimljen sir, če pa si želite v narezek vključiti tudi kak sir bolj intenzivnega okusa in vonja, denimo kozji sir ali sir s plemenito plesnijo, pa vam priporočamo, da ga postavite na poseben krožnik, saj ti okusi ne prijajo vsem.

Zelenjava

Ravno zelenjava je tista, ki poskrbi za piko na i pri narezku, zato se tu vsekakor splača vložiti malce več truda. Klasika so seveda vložene gobice in kumarice, za malce mediteranskega pridiha dodajte olive in kapre, vključite lahko tudi češnjev paradižnik, nikar ne pozabite na papriko, čebulo in korenje, ki jih kar surove narežite in ponudite gostom. Pri vloženi zelenjavi upoštevajte, da lahko razmoči mesne izdelke in sir, zato jo ponudite v ločenih skledicah.

Jajca

Tudi trdo kuhana jajca so odličen dodatek za narezek – jajca preprosto skuhajte, olupite, narežite na četrtine ali rezine in vključite v narezek.

Posebni dodatki

Če imate čas, lahko pripravite še francosko solato, narezku lahko dodate tudi suho sadje, grozdje ali oreščke, kak domač namaz s skuto in zelišči oziroma zelenjavo, domačo pašteto … Za piko na i lahko gostom ponudite še malo majoneze.

Brez kruha ne bo šlo

Tudi kruh je seveda pomemben element. Priporočamo vam, da izberete različne vrste kruha, ki naj bo čim bolj svež. Najbolje bo, da kupite pakirane predpečene štručke, ki jih nato le še zapečete v svoji domači pečici ter nato še tople in dišeče postrežete svojim gostom. Mmmmm, se tudi vam že cedijo sline?

 

 

 

 

Oceni ta članek

Dodaj komentar

Sorodni prispevki

Info box