Skrivnost resnično popolne omake guacamole

Pripravite fantastično omako guacaole kar doma.

Guacamole (ime pomeni avokadova omaka) je verjetno ena izmed najbolj znanih omak in pomak na svetu. Azteki so jo izdelovali že okoli 16. stoletja, do dandanes pa se je glas o njej razširil že po vsem svetu. Če si omako guacamole z veseljem privoščite v restavraciji, je sedaj morda čas, da se priprave lotite tudi doma. Z našimi nasveti bo to povsem enostavno …

Ljubiteljski kuhar išče dober avokado za preživljanje prijetnih uric v dvoje …

Prvi korak pri pripravi omake guacamole je seveda izbira glavne sestavine – čudovitega sadeža po imenu avokado. Kakšen avokado pa potrebujete za izdelavo dobre omake? Zrel, rahlo mehak (kar zlahka preizkusite tako, da avokado objamete z dlanjo in ga nežno stisnete; če se notranjost rahlo vboči, je avokado zrel) avokado daje najboljši okus in seveda tudi najboljši guacamole …

Skrivne sestavine

No, če smo povsem odkriti, ne bodo več prav dolgo skrivne, kajne? Za slasten guacamole za 2 – 4 osebe, po katerem si bodo vaši gostje zagotovo oblizovali prste in po tihem namigovali, da bi še, potrebujete:
• 2 zrela avokada,
• ½ srednje velikega paradižnika,
• ½ srednje velike rdeče čebule,
• 1-2 čilija,
• ½ čajne žličke soli,
• ščepec črnega popra,
• 1 žlico sveže iztisnjenega limoninega ali limetinega soka,
• 2 žlici koriandra in
• rdečo redkev ali druge sestavine po želji za dekoracijo.

Dobra predpriprava je ključ do uspeha

Če ste kdaj spremljali priljubljene kuharske oddaje na televiziji, potem veste, da ima vsak kuhar, ki da kaj nase, vse glavne sestavine lepo pripravljene v posodicah, preden začne z dejansko pripravo slastnih dobrot.

Tudi vam svetujemo, da sestavine za guacamole najprej skrbno pripravite, začnete pa lahko kar pri glavni sestavini – avokadu. Avokado prerežite na pol, odstranite koščico, ki se nahaja na sredini, nato pa meso avokada iz lupine postrgajte z žlico. Seveda ga lahko tudi olupite, ampak vedite, da boste zato porabili precej več časa.

Paradižniku in čiliju odstranite semena in druge dele, ki jih ne jemo, nato paradižnik narežite na majhne kose, čili pa kar sesekljajte. Tudi čebulo sesekljajte in poskrbite, da je bo dovolj za približno dve jedilni žlici. Na koncu na drobno nasekljajte še koriander in pripravljeni boste, da se zabava v kuhinji začne …

Ste pripravljeni na čaranje?

Čas je, da iz skrbno pripravljenih slastnih sestavin pričarate čudovito jed. Kako začeti? Najprej z vilico pretlačite avokadovo meso. Pri tem vam ni treba biti posebej natančni, saj ne bo prav nič narobe, če bo avokadova masa ostala malce groba.

Dodajte sol in sok limone ali limete, ki bo poskrbel, da se avokadovo meso ne bo obarvalo rjavo. Dodajte še poper, koriander, sesekljano čebulo in čili, pri čemer pazite, da slednjega ne dodate preveč ali premalo – količina je odvisna od tega, kako pekoč je in kako močno so nad pikantno hrano navdušeni vaši gostje. Zmes premešajte, nadevajte v plastično vrečko, ki se jo da zapreti, in shranite v hladilnik.

Naj gostje zavriskajo od sreče

Kose paradižnika zmesi dodajte šele tik pred postrežbo, saj bo intenziven okus paradižnika drugače povsem prevladal nad nežnim avokadom v vaši guacamole omaki. Omako preložite v majhne posodice in jo po vrhu okrasite z jedilnimi sestavinami po vaši izbiri. Če nimate drugih idej, vam priporočamo kar tanke rezine rdeče redkvice, zvite v simpatične spirale. Postrezite s tortilja čipsom. Tako, pa smo – okusen prigrizek v samo 10 minutah. Viva la Mexico!

Oceni ta članek

Dodaj komentar

Sorodni prispevki

Info box