Prihaja sezona kostanja

Pečen kostanj, kuhan kostanj ali morda kostanj malo drugače?

Če si radi privoščite kostanj in to počnete vsako jesen, potem ste zagotovo že dodobra seznanjeni z njegovo pripravo. A če ste kostanj doslej kupovali le na stojnicah ali pa si ga privoščili na obiskih, sami pa pravzaprav ne veste, kako se lotiti priprave, smo za vas zbrali nekaj enostavnih in uporabnih nasvetov o osnovnih pravilih kuhanja in pečenja kostanja, zraven pa smo dodali še nekaj malih skrivnosti velikih mojstrov, ki bodo zagotovo navdušili tudi tiste, ki imajo s pripravo kostanja že malce več izkušenj. Pa dober tek!

Kuhanje kostanja

Kuhan kostanj načeloma ni tako okusen in aromatičen kot pečen, a vseeno je kuhanje odličen način za hitro pripravo te jesenske poslastice. Najprej kostanje z ostrim nožem zarežite v obliki črke X, da se bodo hitreje in bolj enakomerno skuhali, nato pa jih stresite v velik lonec vrele vode. Kostanj naj se kuha 5 – 10 minut, odvisno od velikosti kostanja.

Če boste kostanj stresli v hladno vodo, to čas kuhanja nekoliko podaljša – v tem primeru kostanj kuhajte 30 – 40 minut. V obeh primerih je veliko odvisno tudi od vaših osebnih želja; kostanj je namreč užiten tudi surov, vendar pa ima tak zelo specifičen okus, ki ne navduši prav vsakogar. Ko je kostanj kuhan, ga odcedite in malce ohladite, da ga boste lažje lupili. Slastne prigrizke nato le še olupite in že so pripravljeni za uživanje!

Pečenje kostanja v pečici

Pečenje kostanja v pečici je eden od najbolj priljubljenih načinov priprave, ki vzame malce več časa kot kuhanje. Tudi pri tem načinu priprave boste morali kostanj najprej narezati v obliki črke X, za še hitrejše in bolj enakomerno pečenje pa jih lahko nekajkrat prebodete z vilico. Pečico segrejte na približno 200 °C.

Kostanj nato zložite na pekač (pekač lahko predhodno prekrijete tudi s papirjem za peko), ga rahlo poškropite z vodo in postavite v pečico. Pecite ga približno 15 – 20 minut, pri tem pa ga vsakih nekaj minut pretresite ali premešajte z leseno žlico, da se ne bo zažgal. Ko je kostanj pečen, pekač vzemite iz pečice in kostanj zavijte v krpo ali v časopisni papir. Sedaj lahko zavit kostanj malce pregnetete, da odstranite večino olupka – tako bo končno lupljenje precej lažje in manj naporno. Počakajte še 5 minut, da se kostanj malce ohladi, nato pa lahko začnete z lupljenjem.

Pečenje kostanja v mikrovalovni pečici

Da, kostanj lahko pripravite tudi v mikrovalovni pečici! Kostanje najprej prerežite na pol, nato pa po 10 – 12 polovičk položite v manjšo skledico, ki je primerna za uporabo v mikrovalovni pečici. Sedaj je čas za peko; če ima vaša pečica možnost izbire vrste hrane, izberite program za pripravo krompirja – kostanj se pri peki namreč obnaša zelo podobno kot krompir. Če te funkcije nimate, svojo mikrovalovno pečico preprosto nastavite na najvišjo moč.

Kostanj v mikrovalovni pečici pecite približno 2 – 5 minut, nato pa posodico s kostanjem vzemite iz pečice in ga postrezite. Prerezane polovičke lahko lupite ali pa kostanj iz njih preprosto izdolbete z žlico. Hitro, preprosto in slastno!

Oceni ta članek

Dodaj komentar

Sorodni prispevki

Info box