Postanite veliki mojster malih hišnih opravil

Kratek vodič po preprostih hišnih opravilih, ki kaj hitro postanejo (pre)velik izziv

Z domačimi mojstri je včasih hudič – pripadnice nežnejšega spola to dobro vedo, kajne? Majhno hišno opravilo, ki se zdi povsem preprosto (denimo zabijanje žeblja v steno) kaj hitro postane prava katastrofa in namesto majhne luknjice v steni zeva velika luknja, v katero bi se lahko naselila manjša medvedja družina. Da se vam bodo takšne stvari v prihodnje čim manj pogosto dogajale, smo za vse domače mojstre pripravili kratek vodič po nekaj najpogostejših majhnih hišnih opravilih. Srečno!

Zabijanje žeblja v steno

Se zdi preprosto, kaj? Žal pa nas je večina že izkusila, da se tudi pri tako majhnem opravilu stvari rade zalomijo … Najprej preverite, če se za steno morda ne skriva kakšna cev, električni vod ali druga napeljava, ki bi jo lahko z zabijanjem žeblja uničili. Največja nevarnosti, ki sledi, je to, da se s kladivom udarite po prstih. Da se temu izognete, vzemite majhne klešče ali pa žebelj vtaknite v kos prepognjenega kartona, šele nato pričnite z zabijanjem. Če boste žebelj zabijali v leseno površino, lahko ta poči, zato predlagamo, da s kladivom najprej malce udarite po konici, da postane malce bolj topa.

Obešanje slike

Žebelj ste uspešno zabili, še vedno pa morate nanj obesiti sliko in to tako, da bo slika visela ravno, žena pa bo zadovoljna! Kako to najlažje storiti? Poleg žeblja, na katerem bo visela slika, lahko za dodatno oporo na steno nalepite še kos ali dva samolepilne podlage, ki jo navadno uporabljate za noge stolov. Slika bo tako slonela na podlagi, kar bo preprečilo zdrs, pa še lažje jo boste poravnali. Kaj pa če pri roki nimate samolepilne podlage? Potem pa brž vodno tehtnico v roke, da bo rob slike zares vodoraven!

Popravila na električni napeljavi

Preprosto – najprej odstranimo ali izklopimo varovalko v ustrezni sobi (zaradi varnosti, seveda), nato pa se lotimo dela, kajne? Že res, vendar pa je problem pogosto ravno v tem, kako najti ustrezno varovalko. Če je vaša električna omarica lepo urejena, boste pod vsako varovalko najbrž našli napis, vendar ni vedno nujno, da tak napis tudi drži, zato je v vsakem primeru bolje, da se še enkrat prepričate, ali ste izklopili pravo varovalko. To boste najlažje storili tako, da v izbrano vtičnico/sobo priklopite radio, nato pa poslušate, kdaj bo »utihnil« …

Zamenjava/čiščenje mrežice ali tesnila na pipi

Ne glede na to, ali boste mrežico in tesnilo zamenjali ali le očistili, bo najprej treba odviti »glavo« pipe. Žal se pri takem opravilu kaj hitro zgodi, da kovino na pipi poškodujemo, zato priporočamo, da jo, še preden se je lotite s kleščami ali ključem, zavarujete s plastjo kartona ali z dvema lesenima deščicama, ki ju položite med klešče/ključ in površino pipe. Uporabite lahko tudi tkanino, vendar pazite, da bo dovolj močna, sicer lahko poškodbe na pipi nastanejo tudi skozi tkanino.

Popravilo visečih vrat omarice

Vsi smo se že kdaj srečali s to nadlogo, ni res? Za viseča vrata omaric in podobnega pohištva so krivi tečaji (po domače »panti«) vrat. Vrata imajo običajno 2 tečaja (zgoraj in spodaj), nekatera pa tudi še tretjega med obema že omenjenima. Malce se boste morali poigrati z različnimi kombinacijami privijanja in odvijanja vijakov na tečajih, ki spreminjajo lego vrat na tečaju, pa bodo vrata hitro spet stala ponosno in vodoravno s tlemi. Pa še dodatno opozorilo: vrata omaric se pogosto povesijo, ker nanje obešate težke stvari – prenehajte s tem, pa se bodo tudi vrata manj pogosto povesila …

Oceni ta članek

Dodaj komentar

Sorodni prispevki

Info box