Ohranite roke lepe tudi pri ročnem pomivanju posode

Praktični nasveti za nego rok pred, med in po ročnem pomivanju posode

Doma ne uporabljate pomivalnega stroja? Nič hudega, so vsaj vaši računi za elektriko in čistilna sredstva za strojno pranje posode nizki! Je pa res, da lahko zaradi pogostega ročnega pomivanja precej trpijo vaše roke. Najpogostejše težave so suhe in razpokane roke, ki povzročajo bolečine, pa tudi videti niso nič kaj privlačno. Težave se včasih razširijo tudi na nohte, sčasoma pa se lahko na koži in nohtih zaradi pogoste izpostavljenosti vlagi razvijejo tudi glivice. Kako torej negovati roke pred, med in po ročnem pomivanju posode, da bodo ohranile lep videz in vam dobro služile tudi pri drugih vsakdanjih opravilih?

Še pred pomivanjem posode …

Že takoj zjutraj, ko se zbudite, lahko na roke nanesete vlažilno kremo, da omeji (in sčasoma odpravi) posledice preteklih pranj posode. Enako naredite tudi po vsakem umivanju rok, zato da bodo roke ves čas dobro negovane, pri tem pa si jih po umivanju ne pozabite temeljito obrisati.

Še pred pomivanjem se odpravite tudi v svojo najljubšo trgovino in si privoščite kakovosten detergent za ročno pomivanje posode, ki poleg čistilnih sestavin, namenjenih posodi, vsebuje tudi vlažilne sestavine, namenjene zaščiti in negi rok.

Med pomivanjem …

Med samim pomivanjem bodite kar se da učinkoviti, da roke vodi in detergentu ne bodo po nepotrebnem izpostavljene preveč časa. Izjemno vroča voda je sicer dobra za čistočo posode, saj uniči bakterije in odstrani tudi bolj trdovratno umazanijo, precej manj pa za vaše roke. Zato zelo vročo vodo uporabljajte smiselno in samo takrat, ko je to res nujno, preostanek časa pa pomivajte s toplo vodo.

Če ste izbrali kakovosten detergent za ročno pomivanje posode, vam ga ne bo treba uporabljati prav veliko, saj bo že nekaj kapljic učinkovito odstranilo umazanijo. S tem ne boste zaščitili le svojih rok, temveč tudi okolje in svoj proračun.

Če imate zaradi rednega ročnega pomivanja posode že resne težave z rokami, lahko uporabite tudi gumijaste rokavice – daljše in debelejše kot so, manj vode in detergenta bo vdrlo v notranjost. Je pa seveda tudi res, da se roke po nekaj minutah nošnje takšnih rokavic začnejo pošteno potiti, tako da bodo spet izpostavljene mokroti, ki lahko poškoduje kožo. Gumijaste rokavice zato v rednih presledkih snemite, roke temeljito osušite in nato nadaljujte s pomivanjem.

Po pomivanju …

Po ročnem pomivanju posode najprej poskrbite, da z rok temeljito odstranite vse ostanke detergenta, nato pa roke temeljito osušite. Preden zvečer ležete k počitku, jih spet namažite z vlažilno kremo. Za boljši učinek lahko za spanje celo nadenete rokavice, ki bodo še povečale učinek vlaženja. Nikar pa ne uporabite gumijastih rokavic, saj koža na rokah ne bo dihala, temveč rokavice iz blaga.

 

 

 

Oceni ta članek

Dodaj komentar

Sorodni prispevki

Info box