Njegovo visočanstvo vafelj

Vmes pa slastna krema, ki nam polepša dan

Okusne vaflje s kremo zagotovo dobro poznate, čeprav jih verjetno običajno poimenujete kar po domače – napolitanke. Gre za zelo razširjen prigrizek, ki si ga z veseljem privoščimo kot posladek po kosilu, prigrizek ob čaju ali pa malico na družinskih izletih. A kako so napolitanke sploh nastale, kakšne imamo najraje in zakaj jim sploh rečemo napolitanke? Za vas smo poiskali odgovore na vsa ta vprašanja.

Napolitanke ali vaflji?

Hm, odgovor na to ni zelo enostaven. V resnici gre za vaflje, polnjene z različnimi nadevi, najpogosteje je to čokoladno-lešnikov nadev, seveda pa v teh slastnih grižljajih najdemo zelo različne okuse, kot so denimo vanilija, limona, kokos, pomaranča … pa tudi precej bolj eksotične, kot je denimo čili.

In zakaj vafljem torej rečemo napolitanke? Ker so se tako imenovale prve napolitanke, enostavno! Podjetje Manner, ki je prvo izumilo napolitanke, jih je namreč podelilo to ime. In zakaj prav napolitanke? Zato, ker so lešnike, iz katerih so izdelovali kremo za napolitanke, dobili iz okolice italijanskega Neaplja.

Napolitanke nikakor niso nov izum

Sploh ne, v podjetju Manner so svoje prve napolitanke izdelali namreč že daljnega leta 1898. Slastni vaflji nas torej osrečujejo že zelo dolgo, čeravno so v tem času dobili že številne različice. Nekatere imajo več plasti, druge manj, nekatere več kreme, druge manj, vsem pa je skupno to, da so nadvse priročen prigrizek, ki si ga z veseljem privošči cela družina.

Vaflji imajo tudi cel kup sestričen in bratrancev

Med najbolj znane pa zagotovo sodijo piškoti. Te slastne hrustljave dobrote poznamo že res dolgo, saj so precej starejše od vafljev. Prve piškote so tako poznali že Rimljani, ki so jih pripravljali za potrebe vojakov, ki so se odpravljali na daljše poti. Testo so dvakrat spekli, da je ohranilo svojo obliko in da je bilo bolj obstojno, od tod pa izvira tudi njihovo ime – beseda piškot je namreč latinskega izvora in pomeni dvakrat pečen.

Slastni sopotniki za vse poti

Piškoti so se od rimskih dni seveda razvili in dandanes jih pripravljamo na sto različnih načinov in v tisoč različnih okusih. S čokolado, lešniki, marcipanom, suhim in svežim sadjem, kremo, posipi, prelivi in še bi lahko naštevali. Tudi za piškote velja, da so odličen prigrizek za na pot, sploh tisti najbolj običajni, saj jih ne motijo ne vročina, ne hlad, ne čas – če so varno zapakirani, bodo dolgo ostali okusni in hrustljavi. Le kaj bi si še lahko zaželeli?

Oceni ta članek

Dodaj komentar

Sorodni prispevki

Info box