Naj zadiši po kavi

Malce zgodovine in zanimivih podatkov o eni najbolj priljubljenih pijač na svetu Kavo ...

Malce zgodovine in zanimivih podatkov o eni najbolj priljubljenih pijač na svetu

Kavo najbrž pijete vsak dan – skoraj zagotovo zjutraj, morda pa skodelico ali dve še med službenim časom, da hitreje mine in da ste bolj zbrani pri delu. Kaj pa pravzaprav sploh veste o tej zanimivi pijači, ki ji vsak dan namenite toliko pozornosti? Veste morda, od kod izhaja, kako je dobila ime in koliko je zares popijemo? Po branju spodnjega članka boste vedeli vse to, pa še kaj drugega zraven! Čas je, da skupaj spijemo skodelico, polno znanja …

Zakaj kava?

Zakaj kavo imenujemo kava? Pravzaprav dokončnega odgovora na to vprašanje ne poznamo (in najbrž ga tudi nikoli ne bomo), obstajajo pa 3 možne teorije o nastanku imena pijače, ki vam polepša jutra.

Kdo je poimenoval kavo?

Po prvi teoriji poimenovanje izhaja iz arabske besede qahwa, ki so jo najprej uporabljali za vino, nato pa tudi za kavo, saj – podobno kot vino – tudi kava odvrača poželenje po hrani in potrebo po spanju. Po drugi teoriji bi naj njeno ime izviralo iz province Kaffa v Etiopiji, od koder bi naj izvirala tudi rastlina, iz katere pridobivamo kavo (več o njej kasneje). Seveda pa nekateri raziskovalci menijo tudi, da ime izvira iz besede quwwa, ki pomeni moč. Kaj pa vi menite – katera teorija je prava?

Kako dolgo že pijemo kavo?

Odgovor na zgornje vprašanje je odvisen od tega, ali imate raje trdna zgodovinska dejstva ali pa zabavne legende …

Zgodovina

Evropejci kavo pijemo od 17. stoletja, prvi zanesljivi zgodovinski viri pa pričajo o pitju kave v arabskem svetu v 15. stoletju, čeprav je zelo verjetno, da so jo nekatera ljudstva poznala že nekaj stoletij pred tem.

Legenda o odkritju kave

Bolj zabavna pa je seveda legenda o »odkritju« kave, po kateri bi jo naj odkril preprost pastir, ki so ga jezile nespeče koze. Njegove koze bi naj namreč glodale plodove z nekega grmičevja, nato pa prebedele vse noči. Tudi sam pastir je prežvečil nekaj teh plodov in ker se je po tem počutil zelo živahno, je plodove odnesel menihu, da mu jih predstavi. Menih pa nad njimi ni bil navdušen in jih je vrgel v ogenj, kar pa je po sobi seveda razširilo privlačen vonj po praženi kavi, ki so ga navdušeni menihi nato skupaj s samo pijačo razširili po svetu.

Grmičevje, ki poskrbi za nespeče koze

Ste vedeli, da kava raste na grmih? Prav zares! Grm se imenuje kavovec (z znanstvenim imenom Coffea), izhaja pa iz domovine kave – Etiopije. Zrele plodove kavovca tradicionalno ročno oberejo, jim odstranijo meso, njihova semena pa fermentirajo, posušijo in nazadnje še popražijo, nato pa jih iz držav pridelovalk razpošljejo v trgovine in kuhinje vsega sveta …

Kdo pridela in popije največ kave?

Na svetu letno pridelamo kar okoli 7 milijonov ton kave, vsak dan pa po ocenah spijemo kar več kot 2 milijardi skodelic ali kozarčkov kave! Največ kave pridelajo v državah v razvoju, predvsem v Južni Ameriki, pa tudi v Aziji in Srednji Ameriki. Največja pridelovalka je Brazilija, največ kave pa spijejo Finci in drugi Skandinavski narodi (najbrž zaradi mraza, kaj pravite?), ki letno v povprečju porabijo skoraj 10 kg kave na prebivalca.

Kaj pa Slovenci?

Slovenci smo v samem svetovnem vrhu porabe kave na prebivalca in se pogosto uvrščamo med 10 največjih svetovnih pivcev kave, po nekaterih raziskavah pa smo celo na 4. mestu na svetu (za Finci, Norvežani in Nizozemci) z nekaj več kot 6 kg kave letno na prebivalca, kar pomeni, da v povprečju vsak izmed nas vsak dan spije skoraj 1,7 skodelice kave. Nič nenavadnega torej, da smo Slovenci že ob jutrih tako zelo poskočni …

Oceni ta članek

Dodaj komentar

Sorodni prispevki

Info box