Naj se vaš malček obleče sam

Kdaj, zakaj in kako naučiti otroka, da se obleče sam?

Vsak starš se prej ali slej sreča z dilemo, kako svojega otroka naučiti malce samostojnosti – eden najbolj primernih začetnih korakov v svet samostojnosti je zagotovo tudi oblačenje. Pri nekaterih otrocih (in starših) gre vse to zlahka z nasmehom na obrazu, pri drugih pa malce težje in včasih vključuje tudi kričanje, jok, glavobol in predvsem veliko nepotrebnega stresa. Ker si želimo, da se boste vi in vaš malček oblačenja lotili z velikim nasmehom na obrazu, smo za vas pripravili kratek vodič o tem, kdaj, zakaj, kako in s katerimi oblačili naučiti otroka, da se obleče sam.

Zdaj si pa že dovolj velik fant, da se oblečeš sam …

Prvo vprašanje staršev, ki se soočajo z možnostjo otrokovega samostojnega oblačenja, je kdaj začeti z učenjem. Odgovor je preprost – ko je otrok na to pripravljen. Nekateri starši se za učenje odločijo že kmalu po dopolnjenem prvem letu starosti, vendar prav velikih uspehov takrat še ne gre pričakovati. Otroci prvi interes za oblačenje običajno pokažejo pri 2 do 3 letih starosti, večina pa se jih je skoraj povsem samostojno sposobna obleči pri 4 do 5 letih.

Mami, zakaj pa moram to početi sam?

Zakaj bi svojega otroka sploh naučili samostojnega oblačenja? Mar ni naloga staršev, da skrbijo za otroke, dokler ti povsem ne odrastejo? Do neke mere vsekakor, vendar se moramo zavedati tudi, da je učenje samostojnosti in odgovornosti eden najpomembnejših vidikov vzgoje, ki poskrbi, da otroci nekoč odrastejo v zdrave, srečne in sposobne ljudi, ki se znajo samostojno soočiti z življenjem.

Razvijanje otrokovih sposobnosti

Poleg že omenjenega je samostojno oblačenje tudi izjemno dober način, da otrok pridobi nekaj zelo pomembnih sposobnosti – generalne motorične sposobnosti (npr. pri stanju na eni nogi med oblačenjem hlač), fine motorične sposobnosti (pri zapenjanju gumbov), kognitivne sposobnosti (pri učenju zaporedja oblačenja), jezikovne sposobnosti (pri učenju imen oblačil in njihovih barv) in tudi splošno zavedanje in razumevanje sveta (npr. pri  razlikovanju oblačil za mrzle dni, vroče dni, deževne dni …).

Teh oblačil pa ne maram …

Katera oblačila izbrati, da boste čim redkeje slišali zgornje besede? Za začetek učenja vsekakor čim bolj preprosta in udobna – velike puloverje, preproste majice s kratkimi rokavi, hlače brez zahtevnih zadrg in gumbov, nogavice in copate. V veliko pomoč vam bo tudi, da izberete oblačila v živahnih barvah in z zanimivimi motivi, saj bo vaš malček tako precej bolj navdušen nad celotnim procesom.

Levo roko v desni rokav, nato naredi preval, pokrči kolena za 45 stopinj …

Se sprašujete, če se nam je malce skisalo? Sploh ne, želimo vam povedati le, da otroci takšnih in podobnih navodil ne razumejo, zato bo za njih proces oblačenja mučen. Kako se ga torej lotiti na pravi način? Z veliko mero potrpežljivosti, dobrim zgledom, pozitivnim odnosom in postopnim napredovanjem.

Roke v zrak!

Eden najbolj enostavnih trikov za prve korake v svet samostojnega oblačenja je uporaba (pre)velikega puloverja, ki ga preprosto položite na tla, rahlo privzdignete, nato pa z rokami naprej sami zlezete vanj.  Ko boste prilezli nazaj ven z velikim nasmeškom na obrazu, bo otrok to razumel kot zabavno igro, zato ga boste zlahka prepričali, da poskusi tudi sam. Potem pa korak za korakom počasi naprej, dokler vas vaš najmlajši nekega dne ne pričaka v elegantni obleki s popolno zavezano kravato.

Oceni ta članek

Dodaj komentar

Sorodni prispevki

Info box