Koencim Q10 in vse njegove skrivnosti

Kako dobro poznate to pogosto sestavino kozmetičnih izdelkov?

Zagotovo ste že kdaj slišali za koencim Q10, ki ga pogosto najdemo v različnih kremah, losjonih in mlekih za obraz in telo. Večkrat ga namreč omenjajo v različnih oglasih za kozmetične izdelke, nekateri pa mu pripisujejo skoraj čudežne lastnosti. A kaj koencim Q10 sploh je, kako deluje, kje ga najdemo in – najpomembneje – kako vpliva na našo kožo?

Kaj pravzaprav sploh je koencim Q10?

Koencim Q10 je kemijska spojina, ki so jo odkrili pred dobrimi 50 leti. Poimenovali so ga ubikinon; gre za sestavljenko iz besed ubikvitaren (povsod razširjen) in kinon (opisuje njegovo kemijsko zgradbo). Prvič so koencim Q10 izolirali iz živalskih tkiv, kasneje pa ugotovili, da ga najdemo pravzaprav tudi v vseh celicah človeškega telesa. V največjih količinah ga najdemo v mišicah, jetrih, vranici in ledvicah, kjer opravlja izjemno pomembne naloge, o katerih bomo več povedali kasneje.

Koencim Q10 pogosto opisujemo z izrazom »vitaminu podoben«. Znanstveniki so namreč ugotovili, da to spojino naš organizem proizvaja sam, v manjših količinah pa ga zaužijemo tudi v obliki hrane. Nahaja se predvsem v listnati zelenjavi, kot so denimo blitva, brokoli in špinača, najdemo pa ga tudi v mesu, ribah, morski hrani, rastlinskih oljih in oreščkih.

Kaj v telesu pravzaprav počne koencim Q10?

Ta pomembna molekula v telesu opravlja številne ključne naloge, te pa so primarno povezane s procesi nastajanja energije v našem organizmu in zaščito pred škodljivimi učinki radikalov. Brez koencima Q10 naše telo tako preprosto ne bi moglo delovati, zato je izjemno pomembno, da ga je v našem organizmu vedno dovolj.

Pa nam lahko tega pomembnega koencima zmanjka?

Skrbi so odveč – kot že omenjeno, to molekulo naše telo zlahka proizvaja samo, tako da nam je (razen v redkih primerih, ko to povzročijo različne bolezni) praktično ne more zmanjkati. Res pa je, da naše telo z leti postane malce manj učinkovito pri proizvajanju in presnovi tega pomembnega koencima.

In zakaj je koencim Q10 tako pogost v kremah za obraz?

Kot smo že ugotovili, koencim Q10 igra pomembno vlogo pri obrambi telesa pred prostimi radikali, to pa je pomembno tudi za zdravje in videz naše kože. To njegovo lastnost s pridom izkorišča kozmetična industrija, ki v svoje izdelke vse pogosteje vključuje koencim Q10, saj je ugotovila, da ta nenavadna spojina na kožo deluje zelo blagodejno.

Oceni ta članek

Dodaj komentar

Sorodni prispevki

Info box