Kdo me vedno pobere, ko sem na tleh?

Slasten, prefinjen tiramisu zapeljivega okusa …

Le kdo se še ni posladkal s slastnim tiramisujem? Dobro znana italijanska sladica, ki jo imamo tako zelo radi, je priljubljena tudi zato, ker je pripravljena s kavo, kar pomeni, da nam vedno znova vlije novo življenjsko energijo in da nov zagon. Če imate tudi vi radi tiramisu, boste zagotovo z veseljem izvedeli kaj več o njem – za vas smo izbrskali nekaj zabavnih in zanimivih dejstev o tej sladki pregrehi.

Tiramisu si lastijo številne italijanske regije

Vas zanima, od kod tiramisu pravzaprav izvira? Nas tudi! Žal njegova zgodovina ni popolnoma jasna – vemo sicer, da izvira iz Italije, precej bolj nejasno pa je, iz katere regije pravzaprav prihaja. Številne italijanske regije se namreč rade pohvalijo, da so prav pri njih izumili to slastno sladico, dejstva pa so zaenkrat najbolj naklonjena ugotovitvi, da tiramisu izvira iz okolice Benetk.

Največji tiramisu na Zemlji …

Vas zanima, kje in kdaj so pripravili največji tiramisu na svetu? V naši neposredni bližini, v italijanskem kraju Humin, so leta 2015 pripravili tiramisu, ki je tehtal kar več kot 3000 kilogramov. To pa bi bila poslastica za po kosilu, kajne? Hitro pripravite vilice, čaka vas kar nekaj dela!

… in v vesolju

Tiramisu ni hit le na Zemlji, pač pa tudi v vesolju. Italijanski astronavt Luca Parmitano si je leta 2013 tako zaželel, da bi si na svojem izletu v vesolje lahko privoščil tudi tiramisu. Željo mu je izpolnil torinski kuhar David Scabin, ki mu je pripravil posebno, dehidrirano verzijo tiramisuja. Če v kratkem torej načrtujete izlet v vesolje, brez skrbi, tudi tam si boste lahko privoščili svojo najljubšo sladico.

Tiramisu ima tudi čisto svoj dan

Zdaj zagotovo že veste, da ima večina najbolj priljubljenih vrst hrane na svetu tudi čisto svoj dan, kajne? No, enako velja tudi za tiramisu. In kdaj praznujemo ta strašno pomemben praznik? Svetovni dan tiramisuja je 21. marec – kar takoj si ga označite na koledarju, da se vam ne bi slučajno zgodilo, da bi si na ta dan pozabili privoščiti tiramisu.

Klasika sicer nikoli ni slaba ideja, a vendarle …

Klasičen tiramisu je resnično slastna reč, vendar pa dandanes poznamo še številne različice te priljubljene sladice, ki niso nič manj okusne. Namesto kave se denimo pogosto uporablja čokolada, seveda pa so zelo razširjene tudi sadne različice tiramisuja z različnimi vrstami sadja: jagodami, malinami, bananami, marelicami in breskvami. In za vse, ki imajo radi malce bolj nenavadne okuse: tiramisu z zelenim čajem.

Kam boste morali odpotovati, če si želite privoščiti najboljši tiramisu na svetu?

V Rim! Očitno res drži, da vse poti vodijo v Rim! Čeprav so okusi seveda različni in najboljši tiramisu na svetu ni vedno najbolj objektivna izbira, pa na splošno velja, da najboljši tiramisu pripravljajo v restavraciji Pompi v Rimu. Restavracija je znana kot il regno del Tiramisu, kraljestvo tiramisuja, poleg klasične različice pa si lahko privoščite tudi tiramisu v različnih okusih, denimo s pistacijami, lešniki, jagodami in celo ananasom. Morda bo bolje, da v Rimu ostanete kar cel teden – čaka vas namreč precej dela!

Oceni ta članek

Dodaj komentar

Sorodni prispevki

Info box