Kam v Azijo na počitnice, če želite jesti kot pravi gurman?

Razkrivamo tipične okuse daljnih vzhodnih dežel.

Razkrivamo tipične okuse daljnih vzhodnih dežel.

Odvisno od vašega osebnega okusa, seveda. Azija z več kot 4 milijardami ljudi in skoraj tretjino celotne kopenske površine našega planeta ponuja zares ogromno možnosti, znotraj katerih se skriva tudi (vsaj) tisoč in ena kuharska filozofija. Da se boste lažje odločili, kje preživeti letošnje počitnice, vam predstavljamo tipične okuse najbolj znanih azijskih dežel – če pa se boste odločili ostati kar doma, vam prav tako ne bo hudega, saj boste odslej znali tipične okuse azijskih dežel pričarati tudi v domači kuhinji …

Kraji, kjer vzhaja sonce

Najbolj vzhodne dežele Azije – Kitajska, Mongolija, Koreja in Japonska – so lasten svet v malem, ko govorimo o raznolikosti njihovih okusov in prehranjevalnih navad. Vseeno pa imajo nekaj skupnega – riž, testenine, zelenjavne omake, začimbe izrazitih okusov, posebne vrste olja ter številne ribje in mesne jedi.  Japonska in kitajska kuhinja sta tudi eni izmed najbolj mednarodno razširjenih kuhinj po vsem svetu, zato ju tudi vi že zagotovo dobro poznate. Vendar ne bi bilo nič hudega, če ju letos spoznate še malce bolje, kaj?

Jugovzhodne dobrote

Tudi dežele jugovzhodne Azije ponujajo pisano paleto slastnih  in eksotičnih okusov. Na Tajskem vam bodo radi postregli rezance s svežimi zelišči, v Vietnamu slastne dobrote z ribjimi omakami, na Filipinih pikantne jedi, podobne španskim specialitetam, v Maleziji karkoli, kar gre dobro s čilijem ali kokosom, v Indoneziji pikantni mesni rendang, na Baliju pa močno začinjene dobrote iz simpatičnih uličnih prodajaln. Skratka, ne bo vam hudega!

Sredi najboljših okusov

Centralna Azija je domovina jogurta – tega pa zagotovo niste vedeli, kajne? Kakorkoli že, v deželah srednje Azije vam ne bodo postregli samo z jogurti in jogurtovimi omakami, temveč tudi z eksotičnimi jedi iz konjskega in jagnječjega mesa, ko boste potovali skozi Mongolijo pa nikakor ne smete izpustiti njihove slavne govedine.

Skoraj evropska eksotika

Srednji Vzhod je del Azije, ki je ujet med evropskimi in tipičnimi vzhodno-azijskimi okusi. Jedi obogatene z olivami, olivnim oljem in medom vas bodo spomnile na bližino doma, dateljni vas bodo ponesli v sladko sadno ekstazo, kebabi iz tisoč in ene vrste mesa pa nasitili za smešno majhne vsote denarja. Ne sliši se slabo, kajne?

Babica gre na jug …

… dedek pa bi ji zagotovo sledil, če bi vedel, kakšne dobrote ponujajo dežele južne Azije! Najbolj znane indijske dobrote zagotove že vsaj malce poznate, ob obisku juga Azije pa boste spoznali še specialitete, kot so pikantna nepalska juha iz leče, pakistanske garam masala jedi in sadna rižota šrilanških mojstrov kuhe.

Na mrazu tople jedi še bolj prijajo

Severni del Azije zaradi nizkih temperatur ni ravno pogosta destinacija evropskih turistov, če pa radi spoznavate posebne gurmanske običaje in okuse, pa je ta predel kot nalašč za letošnji dopust. Severna Azija ponuja tipične ruske okuse, ki jih najdemo v ribah, kaviarju, bogatih mesnih in zelenjavnih juhah, žitih, gobah in jagodičevju. Pa če boste že tam, nikar ne pozabite nazdraviti z domačini ob požirku ali dveh pristne ruske vodke – tiste »taprave« iz krompirja, ki ga imamo tudi Slovenci tako radi!  Če nič drugega, vsaj za nekaj trenutkov učinkovito prežene mraz iz telesa …

Oceni ta članek

Dodaj komentar

Sorodni prispevki

Info box