Kakšnega okusa bo vaša jesen?

Najboljše vrste sadja in zelenjave, ki bodo jeseni krasile vaše krožnike ter polnile vaše želodce

Le kaj bomo jedli jeseni? Jesensko sadje in zelenjavo, kaj pa drugega! Prvič zato, ker so sezonske dobrote vedno bolj sveže in okusne, drugič zato, ker jih dobimo po najugodnejših cenah, in ne nazadnje tudi zato, ker pridelovanje (in torej tudi uporaba) sezonskih dobrot zahteva manj energije in okolju potencialno škodljivih snovi, tako da z uživanjem jesenskega sadja in zelenjave jeseni naredimo tudi nekaj dobrega za naše okolje. Če vas zanima, ob katerem sadju in zelenjavi boste jeseni najbolj uživali in katere dobrote se da z njimi pripraviti v kuhinji, ste se znašli na pravem mestu …

Jabolka

Kot eden najbolj priljubljenih sadežev v jeseni (pa tudi še kakšnem drugem letnem času) se jabolka zelo pogosto znajdejo na policah slovenskih trgovin in krožnikih slovenskih domov. Jeseni boste lahko izbirali med sortami, kot so gala, elstar, jonagold, rdeči jonatan, zlati delišes, pinova, gloster, idared, braeburn, fuji, carjevič in še mnogimi drugimi, vprašanje pa ostaja le, kakšne jedi boste z vsemi temi slastnimi jabolki pripravili …

Slovenska klasika

Jabolčni zavitek (po domače kar štrudelj), kaj pa drugega! Kako pripraviti pravi slovenski jabolčni štrudelj? Jabolka operite, očistite, olupite in narežite na tanke (bolj bodo tanke, bolj okusen bo zavitek) rezine, ki jih nato nadevate na vlečeno testo (ki ga lahko naredite sami iz moke, vode, olja in soli ali pa ga kar kupite v trgovini). Po okusu lahko dodate še malce smetane, rozin in mandljev, nikar pa testa po vrhu ne pozabite namazati z raztopljenim maslom, da boste dobili zlato barvo, ki jo mora imeti vsak pravi jabolčni zavitek!

Špinača

Zakaj je špinača tako dobra izbira za jesen? Ker bodo otroci spet več časa preživeli pred televizijo ob gledanju Popaja in njegovih dogodivščin? Morda tudi, še bolj pa zato, ker je špinača polna raznolikih hranljivih snovi, ki bodo vašemu imunskemu sistemu prišle še kako prav v hladnih in deževnih jesenskih dneh. Ostaja le še vprašanje, v kakšni obliki si lahko jeseni največkrat privoščite špinačo – mi priporočamo …

Zeleni smoothie

Poleg špinače lahko v zeleni smoothie dodate še nekaj drugih odličnih jesenskih vrst zelenjave, denimo brokoli, brstični ohrovt, zelje in radič. Kako pripraviti slasten (in zdravja poln) jesenski zeleni smoothie? Preprosto – potrebovali boste le mešalnik, zgoraj našteto zelenjavo in malo vode, pa bo okusni napitek, ki je kot nalašč za jesenska jutra, pripravljen v le nekaj sekundah!

Buče

Buče so slastne prijateljice jeseni, ki imajo še eno dodatno dobro lastnost – ko se jih naveličate na krožniku, jih zlahka uporabite tudi kot dekoracijo za Noč čarovnic … Kako pa lahko na najbolj preprost in okusen način vključite buče v svojo jesensko prehrano?

Solate z bučnim oljem

Solate so odlična alternativa tradicionalnim težkim jesenskim jedem, ki običajno vsebujejo veliko mesa in škroba, z bučnim oljem pa bodo le še bolj okusne in privlačne na pogled!

Grenivke

Tudi grenivke so tipično jesensko sadje, ki pomaga pri tem, da se lažje soočimo s hladnimi in mokrimi jesenskimi dnevi. Najbrž vam takoj pride na misel, da bi iz njih iztisnili sok, mi pa imamo za letošnjo jesen še malce drugačno idejo …

Cele grenivke

Grenivka ne ponuja le slastnega soka, temveč tudi okusno »meso«, v katerem se skrivajo številni vitamini in minerali, zato bo najbolje, da grenivko pojeste kar celo (brez olupka seveda) za lahek, a krepčilen jesenski prigrizek.

 

Oceni ta članek

Dodaj komentar

Sorodni prispevki

Info box