Kako peremo otroška oblačila?

Preprosto – dodamo malce vode, malce pralnega praška in malce ljubezni.

Pranje oblačil je v sodobnem svetu tako ali tako že prava znanost, saj so nam na voljo pralni in sušilni in kombinirani stroji z ducati programov, poleg tega pa še na stotine različnih detergentov za pranje in pralnih pripomočkov, ki pomagajo pri tej ali oni stvari. Pri pranju otroških oblačil pa moramo biti še posebej pozorni, saj gre vendarle za zdravje in udobje našega največjega bogastva – naših otrok. Kako torej pravilno peremo otroška oblačila?

Vsako novo oblačilo pred prvo uporabo operemo

To pravila načeloma velja upoštevati tudi, ko kupujete oblačila zase, saj nikdar ne vemo točno, kaj se je z oblačili pred nakupom dogajalo v trgovini in kako zahtevno pot so morala prestati, da so sploh prišla na police trgovin. Še posebej pa je to seveda pomembno, ko kupujete oblačila za najmlajše, ki so še toliko bolj občutljivi na morebitno umazanijo, bacile in druge potencialno škodljive snovi.

Izogibamo se močnim detergentom

Močni detergenti vsebujejo kemične snovi, ki lahko najmlajšim hitro razdražijo kožo in občasno povzročijo še druge zdravstvene težave. Prvo pravilo pranja oblačil za majhne otroke je zato uporaba blagih čistilnih sredstev.

Velika izbira

Nekateri starši prisegajo na preprosto milnico ali detergente iz naravnih sestavin, drugi na detergente, posebej namenjene pranju otroških oblačil, spet tretji pa celo na posebne detergente, ki pomagajo uničevati bakterije, alergene in podobne nevšečnosti, ki se sčasoma naberejo v tkaninah ter ogrožajo zdravje in dobro počutje majhnih otrok.

Svetujemo, da preizkusite vse, pa boste hitro ugotovili, kaj vam in vašemu malčku najbolj ustreza. V vsakem primeru pa dobro preberite etiketo na detergentih in po potrebi primernost za uporabo na otroških oblačilih raziščite še na spletu, preden jih uporabite!

Tudi mehčalec ni najboljša izbira

Mehčalci vsebujejo agresivne kemične sestavine, zato je bolje, da jih pri pranju otroških oblačil, še posebej tistih za novorojenčke, popolnoma izpustite. Kaj pa storiti, da oblačila po nekaj pranjih ne bodo postala preveč trda? Po pranju jih takoj večkrat močno stresite, pa bodo takoj spet bolj udobna za nošnjo.

Oblačila s trdovratnimi madeži peremo na višjih temperaturah

Dejstvo: otroci se hitro umažejo (kar zagotovo že veste). Med igro doma, med igro zunaj, med prehranjevanjem, med lulanjem, celo med spanjem – pravzaprav ni nobene aktivnosti, pri kateri bi bila otroška oblačila povsem varna, zelo pogosto pa se tudi zgodi, da se na njih znajdejo precej trdovratni madeži.

Temperatura pranja

V teh primerih je najbolje, da oblačila operete na višji temperaturi – v splošnem se otroška oblačila čudovito operejo že pri 40 stopinjah, večino pa je možno prati tudi pri 60 ali celo 90 stopinjah. Preverite etikete na oblačilih in jih operite na najvišji dovoljeni temperaturi, kadar se soočate s trdovratnimi madeži!

Oblačila peremo pogosto

Tudi v najbolj čistih domovih in okoljih se na otroških oblačilih sčasoma nabere umazanija, bacili in druge neprijetne snovi, ki so za majhne otroke lahko včasih zelo škodljivi, zato otroška oblačila peremo precej bolj pogosto kot pa lastna – tudi, če na njih ni opaznih madežev. Večina staršev majhne otroke tako ali tako preoblači večkrat dnevno, pa tudi pralni stroj napolnijo skoraj vsakodnevno ali pa vsaj nekajkrat tedensko …

Ali otroška oblačila peremo z drugimi oblačili?

Večina staršev se odloči proti, saj se umazanija iz drugih oblačil, sploh zelo umazanih kosov, med pranjem zlahka prenese na otroška oblačila. Najbolje je, da otroška oblačila – ko se jih nabere dovolj za poln pralni stroj – perete posebej in tudi sušite posebej.

Oceni ta članek

Dodaj komentar

Sorodni prispevki

Info box