Kako hitro in učinkovito opraviti z najpomembnejšima jesenskima domačima opraviloma

Predstavljamo osnove pleskanja in odzračevanja radiatorjev za vse radovedne domače mojstre

Jeseni nas doma in v okolici doma čaka zares veliko opravil, tokrat pa se bomo osredotočili na dve malce zahtevnejši, ki se jima večina ljudi tudi letošnjo jesen ne bo mogla izogniti. Jesen je najboljši čas za nove, sveže začetke, zato se bomo najprej posvetili pleskanju, pozabili pa ne bomo niti na hlad, ki ga bodo prinesli mrzli jesenski dnevi, zato se bomo lotili tudi odzračevanja radiatorjev. Ste pripravljeni, da vaš dom spet postane lep in topel?

Pleskanje sten

Prvi tedni jeseni so načeloma že zadnji trenutki, ko se je pametno lotiti pleskanja sten, saj so dnevi še vedno dovolj topli, da lahko brez skrbi odpremo okna in tako pomagamo barvi, da se hitreje posuši, in prostorom, da se hitreje prezračijo. Kako najhitreje in najbolj učinkovito prepleskati stene (ne da bi za to najeli strokovnjake)?

Pleskanje v 4 preprostih korakih

Najprej boste morali zaščititi tla in vse ostale površine, ki jih ne boste umaknili (vtičnice, police, okvirje vrat ipd.), kar boste najlažje storili s časopisnim papirjem, kartonom in zaščitnimi trakovi, s katerimi boste oblepili majhne površine. Nato je priporočljivo, da stene nežno zbrusite (z brusnim papirjem ali še bolje brusilnikom), saj boste tako malce izravnali neenakomerne pretekle nanose barve in ustvarili majhne pore, ki bodo vsrkale barve, da bo barvanje bolj enakomerno. Pri tem ne pozabite na zaščitno obrazno masko! Stene obrišite z vlažno krpo in jih posesajte, da odstranite ves prah, nato pa končno sledi 3. korak – prvo pleskanje.

Najprej osnovna barva

Najprej boste nanesli osnovno barvo, ki prekrije stare barve in omogoči, da se izbrana končna barva lepše nanese. Potem se lahko lotite pravega pleskanja – večjih površin se lotite kar s pleskarskim valjem, manjših in tistih ob robovih sten pa s čopiči. Na koncu vam preostane le še eno – da odprete okna in pustite, da se nova barva lepo posuši!

Odzračevanje radiatorjev

Zakaj bi jih pred začetkom jesenske kurilne sezone sploh morali odzračiti? Preprosto zato, da bodo delovali učinkovito, zaradi česar bo vam bolj toplo, pa še stroške gretja boste optimizirali. Kako pa radiatorji sploh delujejo?

Spoznajmo radiatorje

Večina slovenskih domov je opremljena z radiatorji, v katerih je topla voda, ki toploto skozi narebreno površino radiatorja oddaja v prostor in tako ogreje tudi nas. Problem pa nastane, ko se v radiatorjih nabere zrak, kar pomeni, da je manj prostora za vodo, s tem pa tudi manj grelnega učinka. Kako lahko ugotovite, če se je to zgodilo tudi v vaših radiatorjih? Zrak je lažji od vode, zato se nabere pri vrhu radiatorjev, kar pomeni, da so radiatorji spodaj topli, pri vrhu pa mrzli. Dodaten znak je neprijeten zvok pretakanja vode, ki spet oznanja, da je v radiatorjih zrak.

Odzračevanje

Brez skrbi – odzračevanje je preprosto in ne zahteva veliko časa ali zapletenih pripomočkov. Radiatorje odzračujemo skozi ventil, ki se običajno nahaja na robu radiatorja na strani, kjer ni regulatorja toplote. Odvili ga boste s pomočjo roke, klešč ali ključa, še preden pa to storite, pod ventil postavite posodo ali krpo, saj bo z zrakom iz radiatorja ušlo tudi malo vode.

Kako boste vedeli, da je odzračevanje končano? Iz ventila ne boste več slišali zvoka uhajanja zraka, hkrati pa bo ven uhajalo vedno več vode. Ko boste opazili neprekinjen curek vode brez vmesnega zraka, lahko ventil zaprete in si zadovoljno pomanete roke, saj bo odzračevanje končano. Nato pa takoj na naslednji radiator!

Oceni ta članek

Dodaj komentar

Sorodni prispevki

Info box