Imate preveč domačega sadja?

Ideje za porabo sadja, ki ga je te dni res v izobilju

Če imate doma kakšno sadno drevo, se zagotovo veselite poletja, ko lahko uživate v domačem sadju. A kaj, ko je sadja potem kar naenkrat preveč – vi pa ne veste, kaj storiti z njim. Podobno je tudi v trgovinah: vse leto čakate na sezono, ko bo sadja v izobilju in ko bo to poceni, potem pa kar ne veste, kaj vse bi počeli z njim. Če bi ga želeli nekaj shraniti tudi za hladnejše mesece, ko je izbire manj in ko so cene običajno tudi višje, smo za vas pripravili nekaj preprostih predlogov za pripravo domačih kompotov, marmelad, sokov in suhega sadja.

Slasten kompot

Obožujete kompote? Potem lahko svojega pripravite kar doma in tako porabite sadje, ki ga imate trenutno odveč. Za kompot lahko uporabite skoraj katerokoli sadje, vendar pa se priprava nekoliko razlikuje. V vsakem primeru najprej pripravite sladkorni sirup iz vode in sladkorja (uporabite lahko tudi druga sladila, kot so denimo javorjev sirup, med ali pa kar zgoščen jabolčni sok).

V sladkornem sirupu nato na kratko pokuhajte različne vrste sadja (sadje prej operite, olupite in po potrebi narežite na kose). Nekaterih vrst sadja ni treba kuhati, pač pa jih le prelijete z vročim sladkornim sirupom, mednje spada denimo jagodičevje.

Po želji lahko kompotu dodate tudi limonin ali limetin sok, seveda pa tudi različne začimbe, kot so cimet, vanilija, koriander in muškatni orešček. Nato si ga lahko privoščite toplega, ga ohladite ter se z njim osvežite in posladkate po kosilu ali pa ga shranite v kozarec za vlaganje in pospravite v shrambo za hladne zimske dni.

Okusna marmelada

Tudi marmelada je odličen način za porabo odvečnega sadja, priprava pa ni prav nič zapletena. Sadje očistimo, olupimo in narežemo na kose ter ga v malo vode zavremo. Nato počasi dodamo sladkor in dobro mešamo. Uporabimo lahko običajen bel sladkor, seveda pa se lahko odločimo tudi za kakšno drugo sladilo, pogosto se uporablja denimo kar želirni sladkor. Ko mešanica ponovno zavre, jo kuhamo, dokler marmelada ne dobi svoje značilne žele teksture.

Takrat jo še vročo prelijemo v sterilizirane kozarce za vlaganje, ki jih hitro zapremo. Pri pripravi in shranjevanju marmelade moramo biti namreč zelo pozorni na higieno, v nasprotnem primeru se lahko marmelada hitro pokvari.

Osvežilen sok

Sadni sokovi so odlična ideja za porabo poletnega sadja, pripravite pa lahko tako bistre kot tudi goste sokove. Za pripravo obeh vrst sokov najprej zmešajte narezano sadje in vodo (po želji lahko dodate tudi sladkor, nekateri pa dodajo tudi malo citronske kisline), vse skupaj zavrite in dobro prekuhajte. Pri pripravi bistrega soka nato sadje odcedite in ga dobro pretlačite, da bo sok karseda polnega okusa, pri pripravi gostega soka pa prekuhano mešanico dobro zmiksajte v kuhinjskem mešalniku. Sok nalijte v sterilizirane steklenice, ga dobro zaprite in postavite na temno mesto v shrambi.

Suho sadje za zdrav prigrizek

Če obožujete suho sadje, ki je resnično priročen in zdrav prigrizek za vse priložnosti, si ga lahko pripravite kar sami doma. Sadje operite, po potrebi olupite, narežite na rezine, nato pa ga posušite, Najlažje in najhitreje boste to seveda storili s sušilnikom za sadje, ki je resnično praktična iznajdba, če pa ga še nimate, pa lahko sadje tudi razporedite na velik plitev pekač in ga pri nizki temperaturi posušite kar v pečici.

 

 

Oceni ta članek

Dodaj komentar

Sorodni prispevki

Info box