Bagete na mizo!

Vas zanima, zakaj so bagete odličen dodatek vsaki slovenski mizi?

Morda vas je presenetil nenapovedan obisk, pa ne veste, kaj na hitro postreči. Morda ste pozno vstali, pa se vam ne ljubi pripravljati zapletenega zajtrka. Morda pa si preprosto želite nekaj slastnega in hrustljavega, kar se dobro poda skoraj katerikoli jedi. V vseh primerih je odgovor na vaše »težave« – bageta! Zakaj pa so bagete pravzaprav sploh tako priljubljene?

Ker so si jih izmislili Francozi …

… in Francozi so seveda mojstri kulinarike, zato ni nič čudnega, da je tudi njihov nacionalni kruh tako slasten! Bagete so svoje ime dobile zaradi svoje značilne podolgovate oblike, saj izraz baguette v francoščini pomeni palica. Francozi sodobnim bagetam podoben kruh pečejo že vse od 18. stoletja, prve prave bagete pa bi se naj pojavile na začetku 20. stoletja. Dandanes jih seveda najdemo v prav vseh francoskih pekarnah (ki jih je, mimogrede, nekaj deset tisoč!) ter tudi v številnih pekarnah in trgovinah po vsem svetu, na srečo tudi v naših.

Ker imajo slastno, hrustljavo skorjo

Najimenitnejša značilnost baget je najbrž njihova hrustljavo zapečena skorja. Skorja nastane zaradi njihove posebne podolgovate oblike, ki omogoča, da je kar največ testa izpostavljenega visoki vročini pri peki. Njihovo pečenje pa je umetnost sama po sebi, saj se prave bagete po prvem mesenju testa dobro odpočijejo, šele nato pa jih zaprejo v pečico. Mojstri peki pečico najprej segrejejo na 250 °C, nato pa temperaturo znižajo na dobrih 200 °C, ko vanje položijo bagete. Nekateri v pečico postavijo tudi majhno posodico z vodo, tako da sredica ostane sočno mehka, skorja pa postane še bolj hrustljava. Se vam že cedijo sline?

Ker vsebujejo samo 4 preproste, a izjemne sestavine

Zakon določa, da pravi francoski kruh vsebuje samo 4 sestavine: moko, kvas, sol in vodo. Bagete so tako dokaz, da je iz preprostih sestavin mogoče ustvariti prave mojstrovine, če so te sestavine seveda dovolj kakovostne. Pri tem je najbolj pomembna izbira prave moke – francoske pekarne običajno uporabljajo moko tipa 55, ki vsebuje malce manj beljakovin kot večina drugih mok, ki jih najpogosteje uporabljamo.

Ker ponujajo 70 x 7 centimetrov čiste sreče

Tako je, prave francoske bagete so običajno dolge okoli 70 cm, čeprav najdemo tudi take, ki so dolge »le« 55 cm, pa tudi take, ki so dolge vse do 100 cm. Tudi širina je določena in običajno znaša 5 do 7 cm, da bagete ohranijo svojo znamenito paličasto obliko.

Ker jih Francozi jedo čisto vsak dan

Francozi že vedo, kajne? Vsak Francoz dandanes v povprečju na dan poje približno pol bagete. Se vam zdi to veliko? Potem vas bo najbrž presenetil podatek, da so Francozi na začetku 20. stoletja pojedli kar 3 bagete na dan! Če si boste torej tudi vi vsak dan privoščili kakšno, ne bo to prav nič nenavadnega …

Ker se dobro podajo k drugim jedem

Bo danes na mizi golaž? Zelenjavna juha? Pristen slovenski matevž? Morda za zajtrk pašteta, pršut ali suha klobasa? Bagete se na srečo podajo k vsemu, za še zapeljivejši okus pa jih lahko namažete še z malce masla.

Ker so hitro pripravljene

Se še spomnite morebitnih težav, omenjenih na začetku članka? Če se vam mudi, bodo bagete hitro pečene: 20 do 30 minut, odvisno od velikosti. Če pa tudi za pripravo testa nimate časa, so odlična izbira zamrznjene bagete, ki jih doma samo še na hitro dopečete. Pa dober tek!

Vabimo vas, da si pogledate kakovostne izdelke iz Lidlove pekarne. Med njimi so številni prejeli medalje za odlično kakovost “Dokazana odlična kakovost – Gospodarska zbornica Slovenije za odlično kakovost kruha in pekovskih izdelkov za leto 2018”.

 

Oceni ta članek

Dodaj komentar

Sorodni prispevki

Info box