Azijska kuhinja ne pozna strahu

5 nenavadnih azijskih jedi, ki dokazujejo, da je v azijski kuhinji mogoče prav vse.

5 nenavadnih azijskih jedi, ki dokazujejo, da je v azijski kuhinji mogoče prav vse.

Izmed vseh kuhinj sveta je morda prav azijska tista, ki najpogosteje preseneča (ali šokira) s svojimi okusi. Priprave najbolj nenavadnih azijskih jedi se večina ljudi sicer skoraj zagotovo doma ne bo lotila, vsi skupaj pa se lahko iz njih naučimo, da azijska kuhinja in njene tipične sestavine zares ne poznajo meja. Ste pripravljeni spoznati svet skrajno nenavadnih azijskih dobrot?

Šest črnih nog je imela …

… in če bi živela v Aziji, bi jo tam zagotovo hitro pohrustali! Ena najbolj nenavadnih azijskih specialitet je namreč posebna juha, ki vsebuje jajčeca mravelj in mlade mravlje. Slišali smo, da je okus jajčec razburljivo kiselkast, vam pa prepuščamo, da to preverite tudi v praksi – če si drznete seveda. Za večino ljudi pa bo najbrž še vedno boljša izbira katera izmed tradicionalnih azijskih zelenjavnih juh, ki kar prekipevajo od pisanih barv in odličnih okusov …

Le kdo bi na hrano čakal 100 let?

Azijci, kdo pa drug, vsaj kadar govorimo o njihovi specialiteti, ki se imenuje stoletno jajce. Kitajski kuharji jajca kokoši, prepelic ali rac shranijo v posebni mešanici gline, pepela in soli ter jih tam pustijo zoreti, dokler rumenjaki ne počrnijo, beljaki pa postanejo umazano prosojni. In ne, stoletna jajca ne zorijo zares 100 let, temveč le (le???) nekaj tednov ali mesecev. Spet specialiteta, ki ni za vsakogar, vsekakor pa lahko manj nenavadne specialitete pripravimo tudi iz običajnih jajc, ki jim dodamo azijske začimbe. Slastno!

Ni je zveri …

… ki je v določenih predelih Azije gurmani ne bi ujeli in spremenili v slastno (čeprav za naše pojme skrajno čudno) specialiteto. Gurmani iz Kambodže tako z veseljem lovijo in cvrejo kar tarantele! Prav ste prebrali – tiste ogromne kosmate črne pajke, ob pogledu na katere nas večina kar obnemi. Njihov okus naj bi spominjal na piščanca, vendar bomo mi zaenkrat raje ostali kar pri pravem piščancu, kajne? Če ga začinimo z azijskimi olji in zelišči bomo prav tako začutili eksotični okus daljne Azije – pa še pajkov nam ne bo treba jesti!

Azijska ruleta

Azijska ruleta ne potrebuje pištol, da bi bila nevarna. Vse, kar potrebujemo za pristno azijsko ruleto, je le riba fugu. Strupena in smrtno nevarna riba fugu! Azijski kuharski mojstri se zato več let učijo, kako takšne ribe pripraviti na zdravju prijazen način, mi pa bomo zaenkrat ostali kar pri ribjih dobrotah iz slovenskih morij in rek, kajne? Za pristen okus daljnega vzhoda pa jih seveda lahko začinimo s tipičnimi azijskimi začimbami …

Pa naj bo surovo

Za tradicionalni japonski suši ste zagotovo že slišali, kajne? Nič nenavadnega, prav okusna jed. Kaj pa za bashimi – jed iz surovega konjskega mesa, ki na Japonskem prav tako velja za specialiteto? Morda pa je vendarle boljše, da ostanemo kar pri sušiju, kaj? Zagotovo! Ste že napolnili svoj hladilnik z azijskimi dobrotami, iz katerih bo nastal slasten svež suši? Čakamo na povabilo na pristno azijsko večerjo pri vas doma …

Oceni ta članek

Dodaj komentar

Sorodni prispevki

Info box