Angleški zajtrk za popoln začetek dneva

Imate tudi vi radi krepak zajtrk, ki vas drži pokonci ves dan?


Zajtrk, kot ga poznamo pri nas, je super stvar. Malce kruha, malce masla in marmelade, včasih kakšen košček sira in salame, morda kakšne žitarice, seveda pa se zraven, predvsem ob vikendih, znajde tudi kakšno mehko kuhano jajce. A Angleži jemljejo zajtrk precej bolj resno kot mi. Pri njih je zajtrk topel obrok, ki bolj spominja na kosilo kot pa na zajtrk. Tisti, ki so ga že kdaj poskusili, pravijo, da ni boljšega od tega, da si za vikend vzamete čas in si privoščite veeeeeeelik angleški zajtrk. Kaj pravite, se boste ta vikend razvajali tudi vi?

Kaj pa angleški zajtrk sploh vsebuje?

Angleški zajtrk sicer ni vedno povsem enak, a kar se tiče osnovnih sestavin, vedno veste, kaj pričakovati. Na krožniku vas bodo vedno pričakala ocvrta jajca na oko (včasih so jajca tudi umešana ali poširana), popečena slanina, klobasice, ocvrti ali popečeni paradižniki, ocvrte gobe, seveda pa ne manjka niti kruh – ta je lahko v obliki opečenca oziroma toasta ali pa je, kot vse ostalo, kar ocvrt.

Je to vse?

Nikakor! Čeprav ste verjetno siti že samo od tega, da ste prebrali vse običajne sestavine, pa angleški zajtrk običajno vsebuje še kaj. Pogosto se na krožniku znajde tudi jed, ki ji angleži rečejo črni puding (pri nas je to kar običajna krvavica), tradicionalna jed bubble and squeak, ki jo sestavljata krompir in zelje, zelo pogosto pa si lahko privoščite tudi pečen fižol.

Je angleški zajtrk vedno enak?

Seveda ne. Anglija je velika, zato je veliko tudi različic angleškega zajtrka. Te so opazne predvsem pri kruhu: tipičen angleški zajtrk denimo vključuje ocvrt kruh ali opečenec, v nekaterih predelih pa vam namesto kruha ponudijo ocvrte ovsene ali krompirjeve polpete, včasih celo ocvrt krompirček.
In ker se je angleški zajtrk že davno razširil zunaj meja Anglije, danes poznamo tudi valižanski, irski in škotski zajtrk, ki so angleškemu zelo podobni, seveda pa je angleški tip zajtrka zelo priljubljen tudi čez lužo v ZDA, kjer mu pogosto dodajo še kakšno palačinko.

In s čim vse skupaj poplaknemo?

S čajem, seveda! Angleški zajtrk pač ne obstaja brez skodelice krepkega čaja, res pa je, da ga v zadnjih letih pogosto postrežejo tudi v družbi kave, ki je postala priljubljena alternativa dobremu staremu čaju. Včasih je v ponudbo vključen tudi kak kozarec pomarančnega soka, neredko pa tudi vrček piva.

Vrček piva?

Ja, prav ste prebrali. Za zajtrk? No … Zgodba je naslednja: ker je angleški zajtrk tako priljubljen (in obenem tako obilen), ga številni pubi in restavracije ponujajo kar cel dan. Tako je, zajtrk si lahko privoščite kadarkoli, in če si ga privoščite v poznih popoldanskih urah, se seveda zraven prileže tudi vrček piva.

Skoraj si ne upamo vprašati, pa vendar …

Seveda, kalorije. Angleški zajtrk že po opisu sodeč ni ravno lahka jed, ko pa začnete malce seštevati kalorije, pa lahko kar hitro izgubite apetit. Običajno boste pri angleškem zajtrku pojedli kar okoli 1000 kalorij, lahko pa tudi nekaj sto manj (ali več!), odvisno od nabora na vašem krožniku. Angleški zajtrk torej ni nekaj, kar bi si privoščili prav vsak dan, a če ga pripravite premišljeno in se z njim razvajate le vsake toliko časa, vam zagotovo ne bo preveč škodil. Pa dober tek!

Oceni ta članek

Dodaj komentar

Sorodni prispevki

Info box